latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:50 | Аутор: sputniknews.com

Велико откриће у Египту: Пронађене три мумије са златним језицима (ФОТО)

Три мумије са златним језицима, мушкарац, жена и дијете, откривене су у Египту. Стручњаци претпостављају да су им језици били обложени златом како би могли да разговарају са боговима у загробном животу.
Мумија - Фото: flickr.com
МумијаФото: flickr.com

Мумије су нађене у двије сусједне гробнице, саопштило је египатско Министарство туризма и антиквитета. У једној, коју су похарали пљачкаши гробница, нађене су мумије жене и трогодишњег дјетета, чији су језици обложени златним листићима. У њој је нађен и саркофаг од кречњака, који је имао поклопац у облику жене.



Друга гробница била је запечаћена и пљачкаши је нису посјећивали, што је ријеткост када су у питању староегипатске гробнице. У њој је нађена мумија мушкарца који је живио у периоду 26. египатске династије, односно између 664. и 525. године прије нове ере, преносе египатски медији.

- Ово је веома важно откриће, јер је веома ријетко наћи потпуно запечаћену гробницу - рекла је Естер Понс Меладо за “Национал“.

У гробници гдје је била мумија мушкарца, нађене су и урне са његовим органима, амајлије, међу којима и оне у облику скарабеја и зелених перли, као и 400 шабти фигурина од глазиране керамике.

Мумије су нађене на локацији Оксиринхус, некадашњем трећем по величини граду Старог Египта, гдје археолошко истраживање заједно спроводе египатско Министарство туризма и антиквитета и Универзитет у Барселони.

Тај град некада је био и престоница 19. египатске провинције и познат је по налазима не само из староегипатске историје, већ и по бројним папирусима из Птоломејског краљевства, односно хеленистичког доба Египта, као и времена Римског царства. Тако су на овој локацији нађени фрагменти Јеванђеља по Томи, фрагменти Еуклидових “Елемената“, Менандрове комедије...

Идентитет мушкарца, жене и дјетета са златним језицима нађених у Оксиринхусу није познат, а научници настављају истраживања.

Ово је други пут ове године да су нађене такве мумије у Египту, пошто је почетком 2021. једна мумија са златним језиком нађена на археолошком налазишту на египатској медитеранској обали.