latinica  ћирилица
09/12/2021 |  19:02 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Научни скуп "Јован Дучић – пјесник и дипломата" (ВИДЕО)

У Српској академији наука и умјетности у Београду одржана је свечана академија поводом 150 годишњице рођења Јована Дучића.
Академија посвећена Јовану Дучићу - Фото: РТРС
Академија посвећена Јовану ДучићуФото: РТРС

Отворен је и дводневни научни скуп "Јован Дучић – пјесник и дипломата".

Ово је завршни програм у години коју је САНУ посветила Дучићу, у част великог јубилеја.

Јован Дучић је један од водећих пјесника у новијој српској поезији. Он је, више него ико прије њега, развио и усавршио наш пјеснички језик и израз, рекао је у пригодној бесједи академик Љубомир Симовић.

- Његове пјесме, доносећи нове драматичне садржаје, формирају врх којим се завршава једна велика пјесничка епоха, врх с кога се указују нови путеви и хоризонти - навео је Симовић.

Отворен је дводневни научни скуп "Јован Дучић- пјесник и дипломата", који је посвећен различитим аспектима Дучићевог стваралаштва и његове улоге у историји српског народа.

- Важност Дучићева за српску књижевност и за нашу свеукупну културу у цјелини потврдила се већ тиме што је добио своју годину у Академији – то је први песник међу свим српским песницима који је доживео ту част - навела је академик Злата Бојовић, предсједница Организационог одбора скупа.

Свечаности је присуствовао и градоначелник Требиња, за које је Дучићев јубилеј посебно важан.

- Без обзира на пандемију, ми смо обиљежили и Дучићев дан и Дучићеве вечери поезије, сматрамо да је то посебно важно и да не смијемо то да заборавимо, требамо да његујемо - поручио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

У оквиру свечаности изабране Дучићеве стихове говорили су глумци Воја Брајовић и Небојша Кундачина, а приказан је и документарни филм "Кроз Требиње са Јованом Дучићем", аутора Тамаре Стојановић, Саре Арва и Ивана Праштала.