latinica  ћирилица
09/12/2021 |  21:41 ⇒ 10/12/2021 | 08:15 | Аутор: СРНА

Додик: Жељка Цвијановић једна од најважнијих личности у новијој историји

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић једна од најважнијих личности у новијој политичкој историји, те да је поносан на њен приступ, енергију и емоцију којима брани интересе Српске.
Милорад Додик - Фото: Глас Српске
Милорад ДодикФото: Глас Српске

Додик је, коментаришући информацију да су током протекле посјете САД Цвијановићеву наговарали да преузме мјесто лидера СНСД-а, прецизирао да је то учинио специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар.

Он је демантовао наводе црногорских медија да је то урадио некадашњи амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, јер он више није важан у америчкој политици, али да је то урађено како би се одржала тема и направила дискусија у оквиру СНСД-а.

- Када се вратила из САД Жељка ми је рекла да су је убјеђивали да прихвати да буде предсједник СНСД-а. Жељку добро знам, ријеч је о особи која је, са становишта онога како се залаже за Републику Српску, једна од најважнијих у нашој новијој политичкој историји - рекао је Додик за АТВ.

Додик је истакао да су он и Цвијановићева најближи сарадници који су као тандем годинама учинили многе добре послове за српски народ и Српску.

- Увијек сам био поносан на њен приступ, енергију и емоцију којом је бранила наше интересе када смо заједно били у Бриселу, САД и на бројним конференцијама. Жељка је човјек којем бих сада повјерио да води Српску и да за 10 година дођем и знам да ће у међувремену учинити све најбоље за Републику Српску - поручио је Додик.

Додик је нагласио да Цвијановићева није баш била њихов срећан избор за такве спекулације.

Он је рекао да је предсједник Хрватске Зоран Милановић у праву када је јучерашњи коминике Савјета за спровођење мира оцијенио као саопштење колонијалне управе, те да му је само жао што се он није сјетио тог појма.

- Што се њих тиче ништа се није промијенило у посљедњих 150 или 200 година, а што се нас тиче све се промијенило. Милановић је у том погледу био веома прецизан и ја дијелим његово мишљење. Ту се ради о случајној туристичкој групи људи који су нешто причали, мозгали о БиХ и као давали неке ставове, а нико их није ни питао за то, нити уважава шта кажу - навео је Додик.

Коментаришући протекли једночасовни састанак са предсједником Русије Владимиром Путином у Кремљу, Додик је рекао да је то у рангу највиших почасти и максимално достигнуће у политичком смислу које један човјек са ових простора може да доживи.

Додик је рекао да је са Путином причао о свакој одузетој надлежности посебно, а највише о војсци.

- Питао ме је да ли је то у складу са Уставом, што сам му ја потврдио позивајући се на одредбе које нама то право дају, не само Устав, него и Анекс један-А Дејтонског споразума у којем је наведено да оружане снаге ентитета - Војска Републике Српске и Војска Федерације БиХ не могу ни под каквим условима прећи на територију другог ентитета - навео је Додик.

Он је додао да је само формирање Оружаних снага БиХ значило прелазак преко ентитетске линије, што је супротно Дејтонском мировном споразуму.

- Предсједник је инсистирао и хтио да буде упознат, а када му нешто није било јасно постављао је додатна питања. На крају ми је рекао да нико нормалан не би могао да нас спријечи у нашим уставним правима. Путин ми је скренуо пажњу да радимо само оно што је у складу са Уставом. Ми хоћемо мир, али исто тако и афирмацију међународног права - закључио је Додик.