latinica  ћирилица
09/12/2021 |  22:01 | Аутор: СРНА

Додик: Неприхватљиво да се индиректно бира члан Предсједништва из Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да током преговора са представницима САД и ЕУ о реформи Изборног закона неће прихватити опцију да на индиректан начин путем Парламентарне скупштине БиХ буде биран члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

Додик је подсјетио да је вече прије одласка у Русију имао састанак у Сарајеву са америчким и европским преговарачима, те лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем на којем је тема била реформа изборног законодавства.

- Све ово вријеме покушавају да увуку Републику Српску да уђе у концепт у којем би се чланови Предсједништва БиХ бирали у Парламентарној скупштини тако што би српског члана бирала Парламентарна скупштина - а то значи сви Бошњаци, Хрвати и Срби. Примарно је да Република Српска има право да изабере свог представника и да то има посебну снагу и од тога нећемо да одустанемо - рекао је Додик за АТВ.

Он је истакао да заступа став да се члан Предсједништва БиХ из Републике Српске бира непосредним изборима, што су представници Српске рекли и прије 10 година.

- Најбоља варијанта је наш коначни приједлог да се каже да се из Републике Српске бира Србин и остали, тако да и грађани из реда осталих могу да се кандидују - навео је Додик.

Он је указао да се Бошњаци и Хрвати у Предсједништво свакако бирају у Федерацији БиХ.

- У том погледу би се ријешила њихова прича - шта је са осталим? Србин би био изабран, Хрват би био изабран, био би изабран Бошњак, а може да буде изабран и из реда осталих јер је на овај начин то дозвољено. То је наш приједлог - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ напоменуо је да за ту опцију нису муслимани јер они хоће да задрже доминацију кроз изборни процес и да они бирају Хрвата који њима одговара, те да на тај начин имају превагу.

Додик се осврнуо и на обиљежавање 9. јануара, када ће бити прослављено 30 година постојања Републике Српске.

- Брзо је прошло и био сам човјек који је био на сједници скупштине која је изгласала одлуку о формирању Републике Српске. Ми ћемо то обиљежити, а Бакир Изетбеговић нека се бави својим питањима. Умјесто мржње коју показује боље би било да је прихватио оно што овај народ хоће и жели. И нама није свеједно када они тамо шенлуче и прослављају 1. март, а нико нас није за то питао - рекао је Додик.

Он је указао да је 1. март празник ФБиХ и муслимана, а не БиХ, те да улазак у сферу оспоравања припада само оним политичким концепцијама који своју политику извлаче из мржње.

- Формиран је организациони одбор и 8. јануара навече ћемо у Спортској дворани "Борик" имати велику академију. А сутрадан ћемо имати као што смо планирали - дио свечаности у цркви и дио касније, дефиле који ће се догодити у Бањалуци, и низ манифестација које ће се одржати широм Републике Српске - рекао је Додик.

Он је најавио да ће 9. јануара увече у Источном Сарајеву бити одржан велики концерт посвећен Дану Републике.

- То је оно што ми радимо, а Бакир Изетбеговић само сије мржњу. Окупити се значи да си спреман да поштујеш друге. Слати поруке мржње значи да си спреман да само видиш њихову елиминацију. Ми нисмо саговорници за ту врсту приче", поручио је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Када је ријеч о сарадњи унутар коалиције на власти у Републици Српској и усвајању ребаланса буџета у Скупштини града Бањалуке без СНСД-а, Додик је рекао да је то ствар о којој се требало договорити.

- Био је покушај да се то договори на једном од састанака. Договорено је да се на други начин поступа и да се умјесто ребаланса усвоји буџет. На 10-15 дана пред крај године није ни функционално да се то ради. Очигледно је да је то више персонално између људи у самој коалицији - навео је Додик.

Истакао је да коалиција није расута него да је окупљена, те да ће ова грешка која се догодила само повећати јединство.

- То је нешто што можемо да видимо и на нивоу града Приједора, гдје су одржавају избори за градоначелника и гдје СНСД има кандидата којег подржавају сви остали коалициони партнери, па чак и неке странке из опозиције и њихови прваци. То је нешто што ћемо тамо тријумфално добити - поручио је Додик.

Он је навео да се на нивоу Републике Српске види јединство јер коалиција једногласно наступа и око буџета и економске политике који иду у парламентарну процедуру већ идуће седмице.

- Република Српска показује своју институционалну изграђеност и није ни у каквој кризи иако поједини покушавају да прикажу да је најлошије мјесто на свијету - рекао је Додик, напомињући да је такве тврдње заиста тешко доказати.

Осврнуо се и на критике опозиције да нема планираних средстава у усвојеном Приједлогу буџета Српске за враћање надлежности, појашњавајући да је елементарна ствар у парламентима да се само оно што је утврђено законом може планирати у буџету.

- Да би се оно што није у међувремену утврдило као обавеза постоји институт ребаланса. С друге стране, свјесно смо у буџету Републике Српске на многим ставкама оставили довољно новца да би могли да покријемо увођење сваке нове надлежности, када се за то створе околности - рекао је Додик, напомињући да не разумије тврдње опозиције.

Он је навео да нико не треба да се секира, јер када буду уведене многе од тих ствари, то ће пратити буџетска резерва.

- Свакако ћемо све усмјерити ка томе да људима омогућимо што је могуће веће плате и пензије. Из ове перспективе морамо да будемо конзервативни у нашим предоченим пројекцијама за повећање. Оно што се мора знати јесте да ћемо учинити све што је могуће прије да редефинишемо и нађемо нове изворе за повећање плата и пензија. Буџет је стабилан и остаће стабилан, неће бити проблема у том погледу - закључио је Додик.