latinica  ћирилица
10/12/2021 |  08:48 ⇒ 10:05 | Аутор: РТРС

Вршњачко насиље у порасту (ВИДЕО)

Вршњачко насиље генерално у свијету, не само код нас, је у порасту, истакла је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић у Јутарњем програму РТРС-а.
Гости Јутарњег програма -
Гости Јутарњег програма

- И прије је било насиља, али сада када су доступне друштвене мреже, оно је много видљивије. Министарство неће толерисати никакву врсту насиља у школама, дакле, нулта је толеранција по том питању - нагласила је Тривићева.

Она је додала да је појачање мјера у најави, те да је потребно укључити све институције да би се превазишао тај проблем.

Говорећи о проблему вршњачког насиља у невесињској основној школи, Тривићева је подсјетила да је шесторо ученика кажњено дисциплинском мјером премјештања из централне школе у подручно одјељење, док су за три ученика изречени укор директора, укор одјељенског вијећа и укор одјељенског старјешине.

Нулта толеранција за насиље, парола је и Нине Нинковић, начелнице Одјељења за предшколско и основно васпитање и образовање Републичког педагошког завода.

- Школа не дјелује изоловано од остатка заједнице. Влада Српске је подржала нулту толеранцију за вршњачко насиље. Оно што нас забрињава јесте недостатак информација, које морају бити брже према релевантним институцијама - нагласила је Нинковићева.