latinica  ћирилица
10/12/2021 |  13:25 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Видовић: Српска може да повуче надлежности из области индиректног опорезивања (ВИДЕО)

Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, рекла је да када се говори о разлозима за оспоравање преноса надлежности у области индиректног опорезивања, посебно треба подсјетити да је у књизи Неуставне промјене Дејтонског споразума БиХ наведено да су међународне обавезе и права ентитета загарантовани Уставом БиХ и Дејтоном, те да споразуми ентитета сами по себи не представљају амандмане на Устав БиХ нити га могу мијењати.
НС РС  Зора Видовић - Фото: СРНА
НС РС Зора ВидовићФото: СРНА

Видовићева је образлажући Информацију о преносу надлежности са Републике Српске на БиХ у области индиректног опорезивања, навела да је међународна заједница имала кључну улогу у томе.

- Споразум 2003. потписали су ентитетски премијери уз присуство високог предстваника Педија Ешдауна, чиме је суверенитет из те области пренесен на ниво БиХ.

Нагласила је да према Уставу, БиХ може да преузима додатне надлежности од ентитета само уз сагласност ентитета и док траје сагласност ентитета.

- Према томе, Српска може да се повуче из споразума о преносу надлежности из области индиректног опорезивања – навела је Видовић.