latinica  ћирилица
10/12/2021 |  15:54 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Шаровић: Вратити надлежности је легитимно, али ово није добар пут

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић истакао је данас током обраћања на посебној сједници НСРС о враћању надлежности, да он лично никада није учествовао у преносу надлежности са Републике Српске на БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Истакао да је легитимно тражити своја права.

- Начин на који власт то тражи је погрешан - каже Шаровић.

Шаровић је истакао да данас нема снаге која је створила Српску, у вријеме наше највеће војне, економске и људске снаге.

- Те снаге данас Српска нема, данас је много сиромашнија и подијељена. Легитимно је тражити све пренесене надлежности које је некад у неко вријеме изгубила Српска, али је кључно питање може ли Српска и има ли снагу да изнесе такав подухват.  Да ли је Српска у стању и ви који предлажете, да ли сте у могућности да ово остварите. Јер очигледно је намјера да се врати 140 надлежности - навео је Шаровић. 

Шаровић је позвао на одговорност.

- Желим да кажем да ово питање нема толико везе са патриотизмом, издајом, али има везе са одговорношћу. Да ли је ово тренутак за овај подухват. У овај подухват се може ухватити само јака Српска, а она то данас није. Мислим да они који мисле да имају своју војску, порезе и друго, да ли мисле да све то учине без рата. Мислим да се грдно варају - истакао је Шаровић.

Нагласио је да ће СДС уважавати и подржавати сваки разуман приједлог, те додао да тај приједлог мора да иде кроз дијалог.

- Једностране одлуке не прихватамо, јер һе то угрозити Српску и Дејтонски споразум. Ја мислим да је то лош пут. Сви који улазе у овакав озбиљан историјски процес, морамо народу рећи у шта га то водимо, шта нас чека ако донесемо законе и формирамо своју војску и да ли то без рата можемо да учинимо и да ли то можемо без рата. Треба ли наш народ да брине? - рекао је Шаровић у обраћању посланицима.