latinica  ћирилица
10/12/2021 |  18:55 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Изетбеговић и Новалић отворено о бошњачкој доминацији (ВИДЕО)

Заклиње се у Устав БиХ, а слиједи пут свог оца Алије Изетбеговића да од Босне и Херцеговине направи шеријатску државу, са доминантно бошњачким утицајем.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У томе у стопу га слиједи и Фадил Новалић, који по свијету прича да им још само мало треба да овладају економијом и направе унитарну бишњачку БиХ.

Да ли ово чује међународна заједница? Ко у БиХ ради против Устава и Мировног споразума?

Без новог пописа становништва, Бакир Изетбеговић и Фадил Новалић "одокативном методом" израчунали су да Бошњака има близу 60 одсто.

На једном од скупова чији су домаћини били удружења дијаспоре у Белгији, Новалић се хвалио да Бошњаци чине три четвртине економије.

- Бошњаци су 92 одсто те економије, значи ми смо отприлике преко 2/3 економије БиХ. И мало кад анализирамо историју, нама Бошњацима не треба више од 30 до 50 година да економски овладамо с овим простором - рекао је Новалић.

Са пута, који је финансирао Дом народа, а његов партијски шеф Бакир Изетбеговић дефинисао као повезивање са инвеститорима и прославом 25. новембра – који обиљежавају као Дан државности, послата је порука о стварним намјерама – унитаризацији БиХ.

Гостујући у федералним медијима то је и потврдио. Изетбеговић је поново Додика оптужио да прави проблеме, а да он, наводно, покушава да их смири.

Коментаришући намјере српског члана Предсједништва о враћању отетих надлежности Републици Српској, каже да је то блеф и да од тога неће бити ништа, а да ће патриоте у БиХ ту ствар зауставити.

- Ја сам се добро потрудио очекујући којекакве ствари у овој земљи са Додиком. Ако се усуди да прави парамилитарне јединице, онда је кренуо у ратна дејства у БиХ - навео је Изетбеговић.

Зоран Крешић, новинар Вечерњег листа каже да је Изетбеговић давно Устав погазио и да је страшно што међународна заједница има разумИјевања према таквој политици и таквом односу. Каже, такав однос разрушио је бившу Југославији, а на сличном путу је и БиХ.

- Апсолутно, макар што се тиче устава БиХ оно што инсистирају власти Републике Српске је апсолутно исправно. Дакле оно када говоре о томе, може се то свиђати некоме или не, дакле овласти одбране, Оружаних снага су на разини ентитета, ја то говорим као Хрват и ако је Хрватима пуно важније да то буде на разини државе, јер заправо унутар Федерације Бошњаци би још додатно имали превласт над Хрватима у смислу Оружаних снага - сматра Крешић.

Изетбеговић је и за Хрвате имао поруку.

Рекао је да Драган Човић никад неће добити трећи ентитет и хрватског члана Предсједништва. Ријеч је о реализацији плана, који датира још од времена рата, оцјењује Крешић.

Сматра то покушајем Бошњака да овладају цијелом БиХ.

- Господин Изетбеговић је рекао да је господин Човић исфрустриран што није добио позицију хрватскога члана бх Предсједништва, ја бих рекао да је господин Изетбеговић заправо исфрустриран што БиХ већ није шеријатска грађанска држава у којој би владао један народ - истакао је Крешић.

Професор уставног права Милан Благојевић каже да бошњачко политичко Сарајево од завршетка рата води потпуно исту политику – да оно што нису успјели да ураде пушком и топом, сада раде оловком, заодјенути судијским тогама.

Категоричан је, Хрвати се за свог легитимног представника у Предсједништву БиХ могу изборити једино непоколебљивом политичком апстиненцијом.

- Као што се Република Српска само политичким јединством власти и опозиције У Републици Српској и апститненцијом од одлучивања у заједничким институцијама у БиХ може постићи ефекат да се поништи противправни тзв. закон Валентина Инцка о забрани негирања геноцида - нагласио је Милан Благојевић, професор уставног права.

Неискрену бошњачку политику Српска је давно прозрела.

Под плаштом грађанске политике и наводне мултиетничности крије се квазиграђанска идеологија, која води унитаризацији.