latinica  ћирилица
11/12/2021 |  09:59 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска и њена скупштина - уставобраниоци и Српске и БиХ

Република Српска је на сједници Народне скупштине о враћању надлежности направила историјски и гигантски корак на путу повратка у уставне оквире онога што је добила 1995. године, оцијенио је данас Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

- Република Српска је почела повратак БиХ у њене уставне оквире, почела је пројекат повратка у Устав БиХ. Република Српска и Народна скупштина Републике Српске су јуче добиле и епитет "уставобранилаца и Републике Српске и БиХ" - рекао је Ковачевић за Телевизију Прва.

Он је напоменуо да је законодавству Републике Српске остављено шест мјесеци да се бави свим надлежностима које је Српска вољна да врати, да ће се све институције Републике Српске бавити израдом тих законских рјешења, а да ће оног тренутка како она буду долазила у скупштинску процедуру и буду усвајана, по аутоматизму престајати да важе постојећи и наметнути закони са нивоа БиХ.

Упитан какве реакције Запада очекује, с обзиром на то да државни секретар САД Ентони Блинкен није искључио могућност увођења санкција и довођења нових трупа у БиХ како би се "зауставиле сецесионистичке пријетње српских националиста", Ковачевић је рекао да не постоје сецесионистичке пријетње било каквих националиста, него демократски изабрани представници грађана.

- Они су изабрани демократски на изборима, заступају грађане и својим демократским легитимитетом залажу се за поштовање Устава као најзначајнијег правног акта у било којој земљи, за поштовање уставног поретка, за заштиту уставног поретка у складу са демократским принципима, институцијама. Не видимо о каквим сецесионистима, екстремистима, националистима или било чему могу да говоре - рекао је Ковачевић.

Када је ријеч о оружаним снагама Републике Српске, једној од надлежности на чијем враћању Српска инсистира, Ковачевић је рекао да је начин попуњавања оружаних снага БиХ за Републику Српску апсолутно неприхватљив.

- Ми смо повукли сагласност коју смо дали некад под притиском 2005. године. Сви они који говоре да је то нешто страшно да Република Српска има своју војску морају да знају да је Војска Републике Српске у складу са Уставом БиХ. Оружане снаге БиХ основане су 2005. године, а Дејтонски споразум је потписан 1995. године. Дакле, ми смо пуних 10 година имали ВРС у миру у оквиру дејтонске БиХ - рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да та војска никада никога ни на који начин није угрожавала и додао да је политика Републике Српске од потписивања Дејтонског мировног споразума – демилитаризација БиХ.

Ковачевић је истакао да БиХ нема било какво оружје, авионе и слично које могу да угрожавају било кога у БиХ.

- Апсолутно смо свјесни да БиХ нема апсолутно никакав капацитет да ратује са било каквим спољним елементом изван БиХ. Ту су ствари врло једноставне - БиХ може хипотетички да ратује са Србијом, али нико из Српске и нико од Срба не би ратовао против Србије, као што нико од Хрвата не би ратовао против Хрватске - рекао је он.

Према његовим ријечима, остало би само да се ратује међусобно, што Срби не желе.

- Милорад Додик је веома јасно рекао да ни по коју цијену Српска никада неће жртвовати мир, чак ни за Републику Српску. Ми водимо потпуно демократски, потпуно цивилизацијски, демократски миран процес враћања у уставне оквире. Апсолутно никоме не пријетимо. Залажемо се за демилитаризацију БиХ и за то да нико у БиХ нема никакве безбједносне капацитете да било кога угрози - појаснио је он.

Ковачевић је нагласио да, уколико је баш немогуће пристати на "пацифистичку платформу Републике Српске" онда је сљедећи приједлог да се постојеће Оружане снаге БиХ у неком новом аранжману смање бар за 50 одсто и да се остави тај капацитет за међународне мисије као помоћ цивилним заштитама.

- Мислимо да је то апсолутно довољно, уколико је представницима међународне заједнице толико стало да БиХ има неку своју војску - рекао је Ковачевић.

Он је додао да ресурсе треба усмјерити у много корисније ствари за грађане, прије свега оне економске и енергетске природе.

- Треба сви заједно да радимо да се побољша квалитет живота свих наших грађана у БиХ и у региону, а Република Српска се залаже да БиХ постане члан процеса Отворени Балкан и да на тај начин допринесе миру и стабилности региона - истакао је Ковачевић.