latinica  ћирилица
13/12/2021 |  12:40 ⇒ 14/12/2021 | 07:12 | Аутор: РТРС

Додик за Радио Српске: Република Српска прво рјешава питање имовине (ВИДЕО)

Република Српска донијеће закон и прописати да је имовина у Српској њено власништво, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је за Радио Републике Српске, рекао да ће бити донесено и рјешење да судије и тужиоце бира Народна скупштина Републике Српске и да, како каже, не жели никакву БиХ, сем дејтонске. Додик је нагласио и да ће сав новац који Република Српска даје за заједничке органе БиХ, око 130 милиона евра, повући у Републику Српску.

Питање имовине прво је на реду, јер Уставни суд, каже Додик, нема право да утврђује власништво, јер је то ријешено Дејтонским споразумом.

- Све вријеме блефирају и покушавају нешто да измувају у вези са имовином. Када су изгубили живце, упрегли су Уставни суд да одлучи да шуме и пољопривредно земљиште нису власништво Српске. А сви су свјесни да је то имовина ентитета - истакао је Додик.

Навео је да ће Српска донијети законе који ће потврдити да је Република Српска власник имовине на својој територији.

- Могу да најављују апелације Уставном суду, али идемо ка томе да једног дана регулишемо то питање и ријешимо да одлуке тог суда неће бити прихваћене у Српској. Шта друго да радимо када знамо да неће престати да нас киње судом који је обична превара и који више не желимо у овом формату - каже Додик.

Поштовање Дејтона, каже, остаје приоритет, додајући да постоје ствари на нивоу БиХ, које ипак неће дирати.

- Сада би било илузорно ући у сферу пасоша, али смо и то евидентирали као проблематично. Имовину ћемо ријешити брзо. Као и Високи судски и тужилачки савјет БиХ. Такав савјет биће ускоро успостављен у Српској. Постојећи са нивоа БиХ биће проглашен као неважећи за судство у Српској - нагласио је Додик.

Када је ријеч о војсци и Обавјештајно безбједносној агенцији и Агенцији за истраге и заштиту Додик је рекао:

-У  погледу СИПЕ и ОБА нема ништа осјетљиво, те да ће се спремити закони и нормативне припреме, одабрати тренутак који мора да буде координисан са финансијама, а што се тиче војске Српска ће покушати да разумије тренутак, јер постоје многи који говоре да је то проблематично. Нека остане парадна организација са три до четири хиљаде припадника. Никада није касно да се тога ријешимо - изјавио је Додик.

Када је ријеч о примједбама да Српска није у буџету предвидјела новац за плате запослених из Српске у заједничким органима, Додик је нагласио да Српској за преузимање око седам хиљада запослених, треба око 130 милиона евра.

- Толико и дајемо за заједнички буџет. Када уредимо ствари, прво ћемо тај новац повући у Српску. Зар неко мисли да ћемо ми извући надлежности, а новац који Српска даје за заједничке органе оставити у Сарајеву - појаснио је Додик за Радио Српске.

На констатацију да ће отпор за планове Бањалуке бити велики, Додик је рекао да су он и предсједница Српске Жељка Цвијановић обилазили важне свјетске адресе и да је у знатној мјери, како каже, смањен притисак.