latinica  ћирилица
15/12/2021 |  21:30 | Аутор: СРНА

ЕУ-САД: Заједнички пронаћи рјешење; Позив на дијалог

У заједничкој изјави Делегације ЕУ у БиХ и Амбасаде САД у БиХ о разговорима о уставној и изборној реформи упућен је апел странкама да одустану од максималистичких приједлога који нису утемељени у међународним и стандардима ЕУ и немају подршку у парламенту или друштву.

- Суштина демократије није у сталним застојима ради форсирања нечијих захтјева нити у наметању воље већине. Такође, позивамо представнике Републике Српске да се у потпуности врате у институције - саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу се додаје да су ЕУ и САД уложиле напоре у дијалог који уважава забринутости и интересе свих страна.

- Странке знају шта је потребно урадити да се усмјере на рјешавање темељних узрока хроничне политичке кризе у БиХ - корупције, недостатка повјерења и ниских демократских стандарда. На странкама је да појачају ангажаман и дођу за сто спремни за предузимање даљих корака. Стога позивамо све стране да се укључе и допринесу овом процесу на смислен начин, у интересу грађана БиХ - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су се раније овог мјесеца, када су се званичници САД и ЕУ састали са представницима политичких странака у БиХ и цивилног друштва како би разговарали о изборној и уставној реформи, политички лидери сложили да ће се припремити прије наредних разговора.

- Од тада свједочимо тек мањем напретку. Политички лидери нису обавили посао који је неопходан за усклађивање политичког система БиХ са прописима ЕУ и судским пресудама. Осим тога, након даље неприхватљиве ескалације од Народне скупштине Републике Српске 10. децембра, политичка криза се продубљује - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да обновљени напори на посредовању у овим разговорима сада, прије краја године, нажалост, не би уродили плодом. Такви напори ће дати резултате тек када странке буду истински радиле заједно на изналажењу рјешења.

- За напредак БиХ једнако су значајне реформе које би изборе учиниле сигурним, поузданим, као и успостављање функционалне Владе Федерације БиХ. Вријеме је да се ова обећања испуне - поручују из Делегације ЕУ и Амбасаде САД у БиХ.