latinica  ћирилица
15/12/2021 |  22:30 | Аутор: СРНА

Шеранић: Унапређује се систем и пронаталитетни карактер дјечије заштите

Народна скупштина Републике Српске је по хитном поступку размотрила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити којим се, како је истакао министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, жели додатно унаприједити систем дјечије заштите у Српској, а првенствено његов пронаталитетни карактер.
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске) -
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске)

Образлажући у Народној скупштини овај акт, министар Шеранић је рекао да се њиме предлаже повећање финансијских издвајања на име права на помоћ за опрему новорођенчета, те да је уведено и право на додатак на дјецу и на прво дијете.

- У складу са предложеним законом, износ помоћи за опрему новорођенчета, која се исплаћује за свако новорођено дијете у породици у Српској, повећава се са садашњих 250 КМ на 500 КМ - рекао је Шеранић.

Он је прецизирао да се приједлогом овог закона уводи додатак на дјецу за прво дијете у породици у висини од 18 одсто од најниже плате у Српској, што ће износити 97,2 КМ.

- Имајући у виду социјално-економске услове живота породица постојећих корисника додатка на дјецу, предлаже се и повећање давања за остваривање овог права за друго, треће и четврто дијете, као и за дјецу из осјетљивих категорија, чиме би се олакшао дио економског терета подизања дјеце у овим породицама - истакао је Шеранић и додао да је за реализацију овог акта обезбијеђено више од 25 милиона КМ.

Приједлогом овог закона се предвиђа номинално повећање износа додатка на дјецу за друго и четврто дијете за по 100 одсто у односу на садашњи износ, што ће износити по 97,2 КМ.

Предвиђа се и повећање износа додатка на дјецу за треће дијете на износ од 26 одсто од најниже плате у Републици Српској, односно 140,4 КМ, као и додатка на дјецу за осјетљиве категорије дјеце на износ од 32 одсто од просјечне плате, а што ће номинално изности 172,8 КМ.

- Такође, доношењем овог закона, предвиђено је повећање износа накнаде за помоћ родитељу-његоватељу или његоватељу са садашњих 25 одсто од основице, односно најниже плате у Републици у претходној години, на износ од 100 одсто од основице, те ће ова накнада износити 540 КМ, што представља непосредну финансијску подршку породици у којој одраста дијете са сметњама у развоју - рекао је Шеранић.