latinica  ћирилица
15/12/2021 |  23:23 ⇒ 23:37 | Аутор: СРНА

Српска се дугорочно у 2022. може задужити до 611 милиона КМ

Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2022. годину којим се одобрава дугорочно задуживање Српске за ту годину у максималном износу до 611 милиона КМ.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

Овом одлуком прописан је максимални износ средстава за дугорочно задужење Српске за 2022. годину.

- Потребна средства могу се прибавити емисијом обвезница на домаћем или на међународном финансијском тржишту, кредитним задужењем код међународних кредитора, односно зајмодаваца, међународних организација, међународних финансијских институција и страних влада - рекла је министарка финансија Српске Зора Видовић, образлажући приједлог ове одлуке у Народној скупштини.

Она је подсјетила да је на дан 30. септембар 2021. године укупан дуг Републике Српске који подлијеже законском ограничењу износио 6,093 милијарде КМ или 52,5 одсто БДП-а.

Видовићева је рекла на том плану да је јавни дуг који подлијеже законском ограничењу износио 5,014 милијарди КМ или 43,2 одсто БДП-а, што, како каже, показује да се Српска креће у законским оквирима по питањима обје врсте дуга.

- Обезбјеђивањем средстава из поменуте одлуке можемо затворити буџет за 2022. годину и реализовати све што смо планирали у том периоду - рекла је Видовићева.

У образложењу одлуке се наводи да ће средства прибављена дугорочним задуживањем бити употријебљена за финансирање капиталних инвестиција, рефинансирање укупног дуга или дијела дуга Српске, плаћање условних обавеза по основу гаранција Републике, у цијелости или дјелимично, у случају када дужник не измири своје финансијске обавезе, те за финансирање буџетског дефицита у случајевима када Министарство финансија процијени да ће планирани расходи бити већи од износа планираних прихода.

КРАТКОРОЧНО ЗАДУЖИВАЊЕ 2022. ЕМИТОВАЊЕМ 40 МИЛИОНА КМ ТРЕЗОРСКИХ ЗАПИСА

Народна скупштина размотрила је Приједлог одлуке о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2022. годину, којом је планирано да се током наредне године године емитује укупно 40 милиона КМ шестомјесечних трезорских записа током јануара и фебруара у износима по 20 милиона КМ.

Министарка финансија рекла је да су 2021. године продати трезорски записи у износу 115 милиона КМ.

- Све те трезорске записе смо искупили у овој години, као и трезорске записе из 2020. године. У овом моменту Република Српска нема краткорочног дуга - рекла је Видовићева образлажући Приједлог одлуке о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2022. годину.

Народна скупштина размотрила је и Приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2022. години.

Видовићева је рекла да је Република Српска у овом моменту изложена по гаранцијама 7,48 одсто бруто домаћег производа.

- Отприлике смо на половини онога што може да се изда по закону. Наш је приједлог да у наредној години издамо гаранција у висини 700 милиона КМ - рекла је Видовићева образлажући Приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2022. години.