latinica  ћирилица
16/12/2021 |  18:30 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Додик: Бошњаци морају да разговарају са Србима и Хрватима уколико желе ову БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да Бошњаци, ако желе ову БиХ, морају да разговарају са Србима и Хрватима, јер БиХ не може бити централизована бошњачка земља, већ земља заснована на равноправности свих конститутивних народа.
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић) -
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић)

- Све наше политике смо јасно дефинисали, оне се неће промијенити, сва та арогантна сила која иде с друге стране не помаже, него одмаже - поручио је Додик.

Он је рекао да странци одржавају БиХ као колонију већ 25 година, те како није тачно да је сада највећа криза јер је ова земља стално у кризи.

Поручио је да Република Српска нема намјеру да одустане од својих интереса и циљева.

Када је ријеч о захтјевима хрватског народа за адекватно представљање, Додик је рекао да ће бошњачка политичка елита на крају бити та која је крива зато што није уважила ове легитимне захјеве и јер није и неће да поштује Устав БиХ већ се арогантно и игнорантски односи према свим примједбама.

Додао је да је сва обавјештајна структура усмјерена да прати политичке представнике Срба и Хрвата и да их пакује у неке правосудне процесе, а од нас се очекује да идемо завезаних очију.

Додик је истакао да се у БиХ мора успоставити војна структура у којој нико не може да доминира већ да сва три народа буду једнако заступљена и када је ријеч о војничком саставу и у погледу команде.

- Сада имамо ситуацију да значајан проценат Хрвата не жели да иде и не може да попуни квоте које припадају Хрватима, Срби исто тако. Доћи ћемо у позицију да ће неко у неком тренутку исфорсирати да то попуне Бошњаци, што није добро - рекао је он.

Говорећи о најавама санкција, Додик је поручио да санкције не рјешавају проблем и да је он изабран у име Срба и Републике Српске да заступа њене интересе, што ће наставити да ради.

Осврнувши се америчке санкције, Додик је рекао да не зна због чега толико желе да разговарају са њим, подсјећајући на веома честе сусрете у посљедње вријеме.

- У Бајденовој администрацији је много људи који су направили каријере на БиХ и они сада хоће поново да реафирмишу исто што није успјело 25 година и онда траже кривца, а они су једини криви - рекао је он и додао да су они кривци што БиХ никада није профункционисала, као и да се тражи одговор на питање од милион долара да ли то раде намјерно или случајно.

Додик је рекао и да би било фер да је савјетник америчког државног секретара Дерек Шолет рекао шта му је он рекао, али није желио да препричава тај разговор. Истакао је да је добро да се разговара, као и да све чини јавно, допало им се то или не.