latinica  ћирилица
17/12/2021 |  07:07 | Аутор: СРНА

Пленковић упознао колеге из ЕУ о стању у БиХ

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је на самиту ЕУ упознао колеге из других чланица о стању у БиХ и најавио да ће БиХ бити посебна тема на једном од будућих самита, највјеројатније у првој половини сљедеће године.

Пленковић је рекао да је у оквиру расправе о спољнополитичким темама упознао колеге о својој недавној посјети БиХ, утисцима о политичком стању, те о кључним тачкама у посљедње три деценије у вези са том земљом од деведесетих година, Вашингтонским и Дејтонским споразумом, те пресудом Европског суда за људска права и Уставног суда.

Он је говорио и о актуелним напорима за испуњавање критеријума ЕУ и о питању изборне реформе како би се обезбиједила равноправност Хрвата као конститутивног народа, преносе хрватски медији.

- Мислим да сам наишао на велико разумијевање са том анализом, будући да је битно да се на овом највећем нивоу освијетле нијансе и врло комплексна политичка ситуација у БиХ и на томе трагу ћемо наставити и сљедеће године за вријеме француског предсједавања - рекао је Пленковић након завршетка самита ЕУ.

Он је додао да је француски предсједник Емануел Макрон позитивно реаговао на његово излагање и да је најавио да ће се и француско предсједање ЕУ бавити темом југоистока Европе.

Пленковић је рекао да је од предсједника Европског савјета Шарла Мишела затражио да на једном до будућих самита, највјеројатније за вријеме француског предсједања у првој половини сљедеће године, као посебна тема буде БиХ.