latinica  ћирилица
17/12/2021 |  11:21 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Јубилеј Шумарског и Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета (ФОТО/ВИДЕО)

Шумарски факултет обиљежио је 29, а Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањалуци - 25 година постојања. Награде су добили најбољи студенти првог и другог циклуса студија. Они и наставни кадар ова два факултета већ наредне године биће у новој згради.
Жељка Цвијановић (Фото: zeljka.cvijanovic) - Фото: Instagram
Жељка Цвијановић (Фото: zeljka.cvijanovic)Фото: Instagram

Још ове године на старој адреси, а већ наредне, када се буде прослављалo три деценије од оснивања, Шумарски факултет требало би да буде у новом објекту.

- Очекујемо сљедеће године да ћемо уселити у нове просторије у оквиру кампуса, гдје ће Шумарски факултет коначно добити своју зграду у којој ћемо имати потребне и просторије и смјештајне капацитете - рекла је Маријана Каповић Соломон, деканица Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци.

Нема бољег начина да Шумарски факултет обиљежи 29 година постојања од промоције дипломираних инжењера и мастера шумарства. Поводом јубилеја промовисано је њих 54.

- Оно што ме чини срећном јесте чињеница и да је овај факултет ушао интензивно и у фазу интернационализације одређених активности, међународне сарадње, али исто тако да у оквиру наше привреде и привредног сектора овај факултет заиста заузима веома важну позицију - навела је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и инмормационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да су шуме један од највећих ресурса Републике Српске.

-  У оквиру научног потенцијала који имамо у овој високошколској установи потребно је да дамо одговоре на одређена горућа питања из ове области - додао је он.

Четврт вијека од оснивања, али и зачетка високошколске наставе из области грађевинарства у Српској обиљежено је и на Архитектонско- грађевинско- геодетском факултету. Са просјеком од 9.39, Аница Милановић је међу три најбоља студента, а одндавно и полазница другог циклуса студија.

- Факултет је одличан, препоручила бих свима који сад завршавају средњу школу да упишу овај факултет, посебно грађевинарство, пошто сам то и сама завршила - каже Аница Милановић, дипломирани инжењер грађевинарства

Уочи прославе промовисано је 69 дипломираних инжењера првог циклуса студија и девет мастера.

- Оно што је такође важно напоменути, је да сви кандидати који заврше студијски програм грађевинарства, како заврше, тако добију посао - рекао је Саша Чворо, декан Архитектонско грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци.

Оба факултета су активна у научном и истраживачком раду и бројним радовима објављеним у референтним научним часописима.

- То су два факултета који успјешно остварују у међународне пројекте, учествују, поуздани су партнери и готово сваке године добију бар један међународни пројекат - истакао је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђукић каже да као архитекта већ десет година са Архитектонско грађевинским факултетом у Бањалуци имају одличну сарадњу и на неки начин заједнички промовишу струку.

Наредну студијску годину Шумарски и Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет требало би да почну под истим кровом – у новој згради.