latinica  ћирилица
17/12/2021 |  12:47 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Продановић: Рјешавање мигрантске кризе често у конфликту са заштитом људских права

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић саопштио је поводом 18. децембра, Међународног дана миграната, да је свијет перманентно суочен са мигрантском кризом, чије је рјешавање неријетко у озбиљном конфликту са свим важећим међународним конвенцијама за заштиту људских права.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- Више од двије деценије у цијелом свијету 18. децембар обиљежава се као Међународни дан миграната, дан који УН и све чланице обиљежавају апелујући на поштовање Међународне конвенције за заштиту права радника миграната и чланова њихових породица, као и на поштовање свих других међународних докумената којима се штите угрожена права ове категорије људи - подсјетио је Продановић.

Он је навео да су данас миграције и мигранти питање којим се бави цијела планета, будући да се развијене земље свијета суочавају са милионским приливом људи који, у потрази за бољим животом, бјеже од ратова, сиромаштва, недостатка хране, воде, посљедица климатских промјена.

- Немиле сцене, које смо посљедњих мјесеци имали прилике да видимо на граници између Пољске и Бјелорусије, протеклих година гледали смо и на нашим границама, као и на границама држава на такозваној балканској рути миграната - додао је Продановић.

Он је истакао да је вишегодишња мигрантска криза, с којом је БиХ била суочена, у овој години стављена под контролу заједничким радом домаћих и европских институција, те значајним доприносом међународних и домаћих невладиних организација које се баве овим питањем.

Према његовим ријечима, Међународни дан миграната прилика је да се сви заједно подсјете на значај поштовања права миграната, посебно рањивих категорија у које спадају жене, дјеца, старија лица и лица са инвалидитетом, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

- Увјерен сам да ће искуства, која су институције власти на свим нивоима у БиХ стекле у суочавању са изазовима мигрантске кризе, бити на најбољи начин искориштена и у годинама које долазе - закључио је Продановић.