latinica  ћирилица
17/12/2021 |  19:59 ⇒ 23:19 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Нема потребе за било каквим сукобима (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да у БиХ нема потребе за било каквим сукобима и да су беспотребни позиви да ЕУФОР и НАТО интервенишу.

- Нико не улази у сукобе, нема војних интервенција нити кретања или примисли да треба да неко ратује, или да неко неког чува - рекла је предсједница Српске у Бањалуци.

Коментаришући позив лидера СДА Бакира Изетбеговића да НАТО и ЕУФОР појачају присуство у БиХ, она је рекла да су такве изјаве глупости.

- Позвао је ЕУФОР и НАТО да реагује на шта? Да иду на Републику Српску, да дисциплинују Србе. Шта да раде, да кажу Хрватима да ћуте што траже легитимно представљање - рекла је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да Изетбеговић дужи низ година проводи агенду која искључује било какав дијалог у оквиру БиХ, да има инвазивну политику која је озбиљан реметилачки фактор у оквиру регије.

- Служи се свим и свачим да пласира различите тезе. Они су извикали на сва звона како овдје постоји неки проблем који би могао да нас уведе у неки сукоб да би привукли међународну пажњу. Ја вас питам чиме би, ко и како ратовао у овој земљи. Дакле, немогућа мисија - рекла је Цвијановић.

Додаје да Изетбеговић настоји да привуче међународну пажњу зато што је "неспособан, некапацитиран и неопредијељен да разговара с било ким искрено у оквиру БиХ".

- Он говори о концепту лажне мултиетничности, а ми о концепту искрене и праве. Ми говоримо да је Устав озбиљна ствар у свакој држави и да се требамо придржавати Устава, а он говори о томе да га требамо искривити - рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да њени представници говоре да треба имати унутрашњи дијалог, што у оквиру БиХ значи и Срби и Хрвати и Бошњаци, и поштовање одређених ствари и прописа, а Изетбеговић ради све супротно од тога.

- Он каже да нам не треба дијалог, фингира да је укључен у дијалог када нам дођу међународни представници, а у суштини ради само оно што јесте призивање и споља и изнутра свих оних фактора који треба да се обрачунају са Републиком Српском - истакла је она.

Цвијановић је рекла да Изетбеговић није човјек суживота додајући да би вољела да он то јесте и да се с њим може разговарати на другачијим основама.

- Препознајем у оквиру БиХ да су они који највише причају о мултиетничности и заштити уставног поретка највећи кршиоци мултиетничности и заговарања кршења Устава - нагласила је Цвијановић

Она је нагласила да је ситуација у БиХ "прилично болесна" и да треба да се "лијечи" адекватним средствима.

- То значи политичким методама, разговорм, дијалогом. Никакав НАТО, ЕУФОР, никаква војска, нити оружане снаге, домаће или било које друге, нису дио разрјешења проблема овдје већ је то дијалог на који Изетбеговић и многи у Сарајеву, нажалост, нимало нису спремни - нагласила је предсједница Цвијановић.