latinica  ћирилица
17/12/2021 |  20:21 ⇒ 23:19 | Аутор: СРНА

Институције Српске се понашају у складу са Уставом (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас да су Народна скупштина Српске и друге републичке институције потпуно опредијељене за понашање у складу са Уставом те да је велика срамота то што се у БиХ шири прича да се воде неке сецесионистичке активности.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Предсједница Српске је нагласила да нема никакве сецесије, сепаратизма, угрожавања територијалног интегритета, нити нарушавања Устава.

На питање да ли има информације о томе да ли Тужилаштво БиХ припрема предмет за противуставно дјеловање, она је рекла да нема информације о томе шта ради Тужилаштво БиХ, али да зна шта раде институције Републике Српске.

- Такође имам озбиљне информације шта пише у Уставу БиХ и озбиљна сазнања да нико у Републици Српској, шта год да је радио у оквиру Народне скупштине Српске, није прекршио ни Устав, нити се понашао неуставно, а то значи нити да се понашао антидејтонски с обзиром да је Устав БиХ саставни дио Дејтонског споразума - нагласила је предсједница Цвијановић.

Она је подсјетила да је Дејтонски споразум међународни споразум који треба да се поштује, не треба да се искриви, ишчаши нити да се злоупотријеби, те констатовала да је долазило до бројних злоупотреба и манипулација када је у питању мултиетничност у БиХ и конститутивност народа.

Предсједница Српске је истакла да је Устав дао такву политичку административну структуру, устројство и уређење БиХ којег сви треба да се придржавају.

- Треба да почнемо живјети у миру, у реду, а не у нереду и да испуњавамо своје уставне обавезе, али исто тако и да градимо нешто што се зове заједничка будућност на чистим рачунима - додала је она.

Предсједница је нагласила да у Републици Српској знају да читају шта пише у Уставу те да, према томе, не постоји ништа што је усмјерено против БиХ.

- Али постоји оно што је усмјерено да дође до тога да се боље разумијемо, да постоје неки међународни акти, да постоје неки домаћи акти коначно да преиспитамо ефикасност неких ствари шта је то најбоље за заједнички живот - рекла је предсједница Цвијановић.