latinica  ћирилица
18/12/2021 |  15:03 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Љевнаић: Јахорина живи свој сан

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић рекао је да је гондола Пољице, која је данас свечано отворена, њихова највећа инвестиција и да су ову зимску сезону дочекали као број један ски-центар у југоисточној Европи.
Дејан Љевнаић (фото: OC Jahorina / RAS Srbija) -
Дејан Љевнаић (фото: OC Jahorina / RAS Srbija)

Љеванић је навео да је гондола капацитета 3.600 скијаша на сат са просјечном брзином од шест метара у секунди и дужином од 1.600 метара.

- Данас је велики дан за Јахорину и још један у низу историјских тренутака. Дизајн кабинске гондоле Пољице потписује италијанска дизајнерска кућа Пининфарина и има укупно 68 кабина од којих је једна посебно дизајнирана ВИП-кабина - рекао је Љеванић.

Љевнаић је нагласио да је иза њих период напорног рада, да су за 200 дана реализовали инвестиције на којима се очекивано ради четири године, те су ову зимску сезону дочекали као број један ски-центар у југоисточној Европи.

Највећу захвалност за урађене велике инфраструктурне пројекте на Јахорини, истакао је, дугују српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику за вјеру и огромну подршку без које би све њихове идеје биле само слова на папиру, премијеру Владе Српске Радовану Вишковићу и министру саобраћаја и веза Недељку Ћорићу, као и предсједнику Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељку Елеку.

- Сви заједно функционишемо као тим, а резултати се виде на терену. Јахорина дефинитивно живи свој сан и знам да је испред нас најуспешнија ски-сезона у историји. Радују ме нови заједнички успјеси које ћемо сигурно низати и у годинама испред нас - поручио је Љевнаић током свечане церемоније отварања гондоле и осталих инфраструктурних пројеката.

Он је нагласио да је на планини током протеклих седам месеци радило више од 500 људи, постављено је око 100 стубова жичара и расвјете, уграђено 65 шахтова и постављено 25 уређаја за вештачко осњежавање, те изграђено пет нових инсталација вертикалног транспорта.

- Уз гондолу Пољице изградили смо још четири инсталације вертикалног транспорта – шестосјед Трново капацитета 2.400 скијаша на сат уз који је изграђена једна нова ски-стаза, покретна трака 170 метара и полигон за почетнике - каже Љевнаић и додаје да је урађен шестосјед Рајска долина капацитета 2.400 скијаша на сат.

Према његовим ријечима, оспособљена је и стаза за спуст послије 30 година, седам нових километара за осњежавање, расвјета стазе "Новак Ђоковић", а проширен је и Олимпијски бар за 100 мјеста.

Љевнаић је додао да је циљ руководства Олимпијског центра да помогне локалном становништу у производњи домаћих производа – сира, меда, меса, чаја, ракије, вина како би све то продали туристима на Јахорини.

Олимпијски центар, каже, данас је премашио промет остварен у цијелом децембру прошле године, те да је до данас на Јахорини скијало око 20.000 скијаша, што је за пет пута више у односу на децембар прошле године.

- Комплетан вертикални транспорт је у погону и скијашима је на располагању свих 47 километара стаза на којима има 130 центиметара снијега - рекао је Љевнаић и још једном захвалио свима који су учествовали у пројектима Јахорине, од извођача и подизвођача који су претходних мјесеци радили предано и напорно.

Свечаној церемонији осим Додика, Вишковића и Ћорића, присуствује и предсједник Надзорног одбора ОЦ Јахорина Недељко Елек, српски режисер Емир Кустурица и многи званичици из јавног и политичког живота.