latinica  ћирилица
19/12/2021 |  07:38 ⇒ 07:47 | Аутор: РТС

Данас се слави Свети Никола – дан вјере, правде и милосрђа

Српска православна црква слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.
Слава Свети Никола - Фото: Facebook
Слава Свети НиколаФото: Facebook

Свети Никола је слава непромјенљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо.

Слави се и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренесене из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у Цркву Светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника.

Три године потом грађани Барија су у част Светом Николи подигли велелепну цркву.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се у цијелом хришћанском свијету. Празнује се као дјечји празник у земљама западне Европе јер тада дјеца, ако су била послушна, добијају поклоне.

Свети Никола пада у вријеме божићног поста, па вјерници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Ширио вјеру, правду и милосрђе

Свети Никола је рођен у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне, у вријеме римског цара Валеријана.

Још као дијете Никола је показивао необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желио је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, "произвео" за свештеника града Мира.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, гдје се и замонашио. Послије смрти родитеља, сву наслијеђену имовину раздијелио је сиромашнима.

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири вјеру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утјеху, мир и добру вољу.

Дјеца остављају ципеле и очекују дар

У народу се вјерује да Свети Никола, ноћ уочи празника, обилази добру дјецу и дијели поклоне. И данас многи малишани чисте своје ципеле и стављају их у прозоре, очекујући дар од свеца.

У неким крајевима одржао се обичај даривања дјеце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

Према традицији, данас никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.