latinica  ћирилица
19/12/2021 |  17:39 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Опасност од детонације - ракете "Луна" из магацина у Бањалуци још нису уништене (ВИДЕО)

Крајњи је тренутак да се застарјеле и неупотребљиве бојеве ракете "Луна", из магацина ОС БиХ Крчмарице код Бањалуке униште, у супротном пријети озбиљна опасност од детонације која би као посљедицу имала и људске жртве.
Ракете - Фото: Screenshot
РакетеФото: Screenshot

На то је упозорио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик због чега је подржао одлуку Предсједништва о уништењу тих ракета.

Оне могу бити растављене или уништене у контролисаној експлозији на полигону Гламоч.

Замјеник министра одбране Мирко Околић каже да су у току преговори са двије специјализоване компаније из Србије и САД, а једна ће бити одбрана за тај посао који би требало да буде завршен најдаље у наредна три мјесеца.

Вео тајне стоји над војним складиштем у Крчмарицама, десетактак километара удаљеним од Бањалуке. Локално становништво није чуло за дотрајале ракете, али страха од експлозија, кажу, немају јер не знају ни шта се у магацину налази.

Репортерској екипи РТРС-а забрањен је улазак у војно складиште због безбједносних разлога, а није дозвољено ни снимање споља, иако нигдје нема "упозорења" о забрани снимања.

Ипак, сазнајемо да је у магацину у Крчмарицама ускладиштено десет ракета "Луна", совјетске производње из 60-их тих година прошлог вијека, што значи да је њихов безбједносни радни вијек одавно прошао.

Евентуална експлозија ових ракета осјетила би се у цијелој Бањалуци, а разнесени материјал, цигла и остало летјело би на све стране, истиче пензионисани генерал ОС-а и савјетник српског члана Предсједништва БиХ за безбједносну политику, Драган Вуковић.

- То би била огромна детонација која би уништила пар објеката у том складишту, а вјероватно би било и људских жртава. Настао би и велики еколошки проблем, јер би то и те како загадило средину - каже Вуковић и додаје да је крајње вријеме да се овај проблем ријеши.

На хитност рјешавања проблема указао је и српски члан Предсједништва. Дао је сагласност на одлуку за уништење ракета јер је свако одуговлачење штетно за становнике Бањалуке и животну средину.

- Требало је то у некон ранијем времену да се прода или на други начин ријеши. Међутим, ако хоћете да продате пиштољ у свијете требате сагласност Американаца, а они је очигледно нису дали, тако да је то сада пропало и налаже се да се то хитно склони и деактивира - рекао је Додик раније.

Нису само ракете "Луна" завршиле као старо гвожђе, већ и хеликоптери, авиони, тенкови и друга опрема труну у складиштима умјесто да су продати док су имали тржину вриједност. С обзиром на то да је ријеч о војној техници из састава Војске Републике Српске, средства од продаје ишла би у буџет Српске.

- До сада Министарство одбране БиХ није радило продају. Члан тима, представник Републике Српске, годинама је инсистирао да се не само ракете "Луна" и већ друга средства продају јер би се на та начин обејзбиједила значајна средства, односно приход од неколико стотина милиона евра - истакао је Вуковић.

Ракете "Луна" су дужине око девет метара, тешке близу 2,5 тоне. У себи имају бојеву главу тежине 450 килограма и тону чврстог ракетног горива. Када то помножите са десет добијете значајну количну потенцијално опасног експлозива.

- У најскорије вријеме ће доћи до одлуке ко ће уништи те ракете. Имамо двије фирме које ће то да ураде. То су метода делаборација или уништење у експлозији, а наш захтјев је да то буде извршено на што еколошкији начин а то је делаборисање тј. растављање - појашњава Околић.

Посљедњи пут ЈНА је испалила ракету "Луна" на војном полигону у Калиновику 1990. године да би се провјерила њена ефикасност. У историју као једно од најубојитих оружја, највјероватније ће отићи на полигону у Гламочу гдје ће бити уништени посљедњи примјери те ракете.