latinica  ћирилица
20/12/2021 |  11:11 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Ђурђев: Мађарска је искрени пријатељ Републике Српске

Изјава мађарског министра спољних послова Петера Сијарта да ће Мађарска уложити вето на евентуални приједлог увођења санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику показује да је подршка Мађарске Републици Српској огромна, пријатељска и стратешка, изјавио је Срни предсједник Српске лиге Александар Ђурђев.
Александар Ђурђев (фото:rtv.rs) -
Александар Ђурђев (фото:rtv.rs)

Напомињући да се Сијарто директно супротставио новом шефу њемачке дипломатије Аналени Бербок, Ђурђев је указао да је сада свима јасно да посјета мађарског премијера Виктора Орбана Бањалуци ове јесени није била парадног, већ крајње озбиљног политичког и стратешког карактера.

- Не треба заборавити да је на почетку корона кризе Мађарска послала помоћ Републици Српској, дакле не БиХ, већ искључиво званичној Бањалуци. Зато је Сијартова изјава само логичан наставак јачања и развоја мађарско-српског пријатељства које је пријатељство за стабилну будућност целог региона, а чије темеље су поставили Александар Вучић и Виктор Орбан - подсјетио је Ђурђев.

Предсједник Српске лиге сматра да Србе и Мађаре, некада љуте ривале, сада вежу исти циљеви.

- Очувати суверенитет, рећи не бриселској лево-либералној диктатури, сачувати здраву породицу, одупрети се насељавању миграната, супротставити се исламизацији ових простора - све то веже Србе и Мађаре, велике и старе европске народе који су увек били на капији одбране хришћанске Европе - поручио је Ђурђев.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто навео је да ће Мађарска уложити вето на евентуални приједлог увођења санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Сијарто је истакао да ЕУ само једногласном одлуком држава чланица може да уведе санкције против било кога, али да свима мора да буде јасно да Мађарска неће дати подршку никаквим санкцијама против Додика и да ће у случају таквог приједлога уложити вето.