latinica  ћирилица
21/12/2021 |  11:34 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Округли сто поводом 30 година постојања Парламента (ФОТО/ВИДЕО)

У борби за опстанак и самоопредјељење српског народа на овим просторима и успостављање Републике Српске као државотворне заједнице, улога Народне скупштине Српске је од пресудног значаја, рекао је предсједник Парламента Недељко Чубриловић на округлом столу "Народна скупштина као темељ државотворности Српске" одржаном у Бањалуци поводом 30 година постојања Парламента.
30 година Парламента Српске - Фото: РТРС
30 година Парламента СрпскеФото: РТРС

У вријеме када Српска ради на враћању надлежности, Народна скупштина има незамјењиву улогу сматра академска заједница.

Народна скупштина Републике Српске од првог дана је имала историјску мисију - чување аутономије Републике Српске и српског народа, која им је вијековима оспоравана. У протеклих 30 година је Парламент је одиграо значајну улогу у развоју Српске, изградњи правног система, политичкој еманципацији српског народа, очувању његове слободе и права на самоодређење, те права на властиту државност и очување националног идентитета, каже Чубриловић.

- На том путу ће НСРС сигурно остати. До сада у 10 сазива имала је седам предсједника и увијек не вријеме формирала власт, Владу Републике Српске и институције имплементирале изборне резултате и показала да Српска као један од дијелова БиХ може стабилно функционисати - рекао је Чубриловић.

Упркос бројним поратним тешкоћама и притисцима, који до данас нису стали, Народна скупштина, иако по оснивању најнајмлађа српска парламентарна организација у скупштинском уређењу европских народа, успјела је да одбрани, легализује и учврсти Републику Српску. И данас то ради, борећи се за враћање одузетих надлежности.

- Управо у вријеме када Република Српска ради на враћању својих надлежности које јој припадају по Уставу извјесно је да Народна скупштина има незамјењиву улогу и неизоставан је дио и чинилац тог процеса и када погледате ретроспективу од 30 година уназад она је заиста радила на очувању идентитета српског народа - навела је Ранка Перић Ромић декан ФПН-а.

Округли сто поводом 30 година постојања Парламента

Радослав Гајанин ректор Универзитета у Бањалуци каже а ако упоредимо друге Народне скупштине рецимо у ФБиХ или у окружењу , са активностима наше Народне скупштине, онда видимо да је то заиста велик број аката, закона и подзаконских аката које на годишњем нивоу наша скупштина донесе.

Због тога је важно, кажу,да се данас, у критичним тренуцима и изазовима за опстанак Републике, промовише постизање дугорочног српског јединства о основним виталним националним интересима.