latinica  ћирилица
22/12/2021 |  07:35 ⇒ 10:40 | Аутор: СРНА

Гардијан: Брисел "исправља" спорни Инцков закон?

Званичници ЕУ раде на "исправљању" закона који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко након што су закључили да постоји ризик од изазивања поновног сукоба у региону, пише Гардијан.

Извори британског дневника наводе да је на недавном састанку европског комесара за проширење Оливера Вархељија закључено да је "Инцков закон" одговоран за актуелну кризу у БиХ.

Према писању листа, током сусрета са делегацијом ЕУ у БиХ Вархељи је дао своју "искрену процјену" да је Инцко "одговоран за актуелну политичку кризу и делегетимизацију ОХР-а".

- Инцкове измјене не могу бити оспорене са тачке гледишта суштине права, али чињеница да је /закон/ наметнут посљедњег дана његовог мандата, представља проблем. Посебно што тако важна одлука, треба да буде донесена кроз дискусију свих. Сада је питање како то исправити - рекао је Вархељи током састанка 25. новембра.

Лист пише да је Вархељи својим колегама у ЕУ пренио да је руководство босанских муслимана изразило жељу да ово питање ријеши усвајањем новог закона који би могао да подстакне представнике Републике Српске да у пуном капацитету учествују у раду заједничких институција.

Гардијан подсјећа да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик "протеклих неколико мјесеци на мети оптужби да покушава да отцијепи Републику Српску".

Лист напомиње да Додик истиче да власт није равноправно расподијељена, те да је Инцково наметање закона о забрани негирања геноцида био недемократски потез и главни узрок проблема у БиХ.