latinica  ћирилица
23/12/2021 |  09:03 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Гашењем ОХР-а и дијалогом до стабилизације БиХ

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан–Харченко оцијенио је да је највећа препрека у суочавању са политичком кризом и за стабилизацију БиХ застарјела институција високог представника, те да је њено гашење задатак који прво треба ријешити.
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

Коментаришући оптужбе Сарајева да су за најновију институционалну кризу у БиХ криве Србија и Русија због подршке српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, руски амбасадор је рекао да није потребна лупа како би се видјело да није руководство Срба изазвало кризну ситуацију у БиХ, а још мање Србија и Русија.

Према његовим ријечима, то су, прије свега, учинили међународни званичници који би требали да буду одговорни за превазилажење постојећих проблема.

- Управо се високи представник у БиХ Валентин Инцко прије него што је добровољно дао оставку флангрантно умијешао у унутрашња државна питања - рекао је Боцан–Харченко за магазин Корд.

Он је оцијенио да се ситуација озбиљно погоршала када је Запад номиновао Кристијана Шмита за сљедећег високог представника, без консензуса у Управном одбору Савјета за спровођење мира, мимо Савјета безбједности УН, као и без одобрења свих страна у БиХ.

- Сматрамо да постоји само један начин да се превазиђу ови вјештачки створени изазови. Све стране у БиХ треба поново да се прикључе дијалогу о томе како саме да превазиђу све проблеме и разлике. Тиме ће обезбиједити примјену Дејтонског споразума из 1995, осигурати суверенитет БиХ и широка овлаштења два ентитета, као и једнака права три конститутивна народа - рекао је он.

Када је ријеч о ситуацији на Космету, Боцан-Харченко је навео да Москва позива Приштину да прекине своје неодговорно понашање и настави нормалан дијалог са Београдом.

- Сагласан сам да је разлог за застој дијалога између Београда и Приштине невољност привремених институција самоуправе на Косову да воде озбиљне разговоре. Полазимо од тога да бриселски дијалог, организован у складу са резолуцијом Генералне скупштине УН, има потенцијал који није искоришћен - рекао је он.

Према његовим ријечима, важно је да фацилитатори и друге заинтересоване стране подвуку да вође Албанаца треба да испуне своје раније обавезе, прије свега, оне које се тичу формирања заједнице српских општина.

- Оглушавање о ову обавезу, штети самој Приштини и ми очекујемо да то схвате што је прије могуће - поручио је Боцан–Харченко.

Он је рекао да покушаји Приштине да дестабилизује ситуацију, укључујући и рације локалних полицијских специјалних снага на сјеверу Косова само стварају још више тензија.

- Жао нам је што они који доносе такве одлуке не разматрају њихове могуће озбиљне импликације - рекао је руски амбасадор.