latinica  ћирилица
23/12/2021 |  12:38 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Додик: Стање у БиХ доведено до потпуног апсурда (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је стање у БиХ доведено до потпуног апсурда, јер ствари у земљи не могу да функционишу ако је било који од три конститутивна народа потиснут.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Два од три конститутивна народа не подржавају кретање БиХ онако су то Бошњаци замислили. Они би да Хрватима бирају представнике, а Србима одузимали шуме, земљиште и сва права и још би би да им аплаудирамо - рекао је Додик.

Он је рекао да је бошњачка страна покренула харангу јер није имала одговоре на питања Републике Српске о кршењу Дејтонског споразума.

- Они желе да прибаве себи право да бране БиХ, а ми мислимо да бранимо и Републику Српску и БиХ, позивајући се на слово Дејтонског споразума и слово Устава БиХ - истакао је Додик.

Додик је истакао да БиХ мора нормализовати односе са Србијом, Хрватском и другим земљама.

Он је навео да су Бошњаци умијешани и у непотребне сукобе са Мађарском, као и да "оркестрирано са пуно мржње креирају причу да се овдје протеже руски малигни утицај, покушавајући да придобију западне центре моћи". 

Говорећи о правосуђу на нивоу БиХ, Додик је рекао да је историја Суда и Тужилаштва БиХ историја политичких прогона.

- Све то је нама дошло као кец на десетку, што ћу објаснити у наредним данима, а ријеч је о прогону наших најважнијих људи, а на то Република Српска сигурно неће гледати затворених очију - рекао је он.

Додик је нагласио да постојање Суда и Тужилаштва БиХ није у складу Уставом и Дејтонским споразумом, те да су настали наметањем од стране високог представника.

Додик је истакао да је ОБА БиХ стављена под потпуну контролу Бошњака.

- ОБА је под озбиљан обавјештајни третман ставила искључиво Републику Српску и Србију па прати свакога од функционера и одговорних лица и покушава да наметне атмосферу одговорности тако што креира, а онда притиска и утиче на Суд и Тужилаштво БиХ да уђу у срамне процедуре везане за прогоне најодговорнијих лица политичких партија и институција Српске - рекао је он.