latinica  ћирилица
25/12/2021 |  09:16 ⇒ 16:16 | Аутор: Независне

Ковид потврде у БиХ након Нове године?

Посебна врста споразума између Министарства цивилних послова БиХ и свих здравствених власти у БиХ, којим ће бити дефинисан правни оквир за систем издавања ковид потврда у БиХ, је у припреми и док надлежно министарство из Српске истиче да су упознати с тим, из Министарства здравља ФБиХ кажу да нису обавијештени.

Како су у Министарству цивилних послова БиХ казали за "Независне новине", процес усаглашавања је у току, а он коначно треба да буде потврђен на планираној министарској конференцији, која се очекује након Нове године.

- Након тога ће услиједити и материјално-техничка имплементација система уз увезивање са системом EU Green Pass - казали су у МЦП БиХ.

Додали су да ће, након што ЕУ верификује бх. систем, бити могуће издавање међународно признатих ковид потврда и у БиХ.

Наиме, Савјет министара БиХ је на сједници оџаној 16. децембра дао сагласност Министарству цивилних послова за исказивање интереса за прикључење БиХ систему ЕУ дигиталних ковид потврда.

- Министарство цивилних послова ће организовати министарску конференцију у области здравства, на којој ће се разматрати могућности усаглашавања техничког рјешење и правног оквира за верификацију дигиталних ковид-19 потврда у БиХ - саопштили су у Савјету министара БиХ.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске су за "Независне новине" истакли да је у току усаглашавање споразума између институција надлежних за здравство у БиХ и Министарства цивилних послова БиХ.

- Споразумом ће бити дефинисани улоге и послови надлежних институција у испуњавању захтјева Европске уније, а то подразумијева и успостављање и управљање приступном тачком, што је техничко питање - истичу из Министарства здравља и социјалне заштите.