latinica  ћирилица
27/12/2021 |  12:08 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Додик: Корупција - сумњив изговор Америке за елиминацију политичара који не пристају на њихову верзију БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да под изговором функционалности БиХ америчке дипломате форсирају њену унитаризацију, а криминал и корупција су сумњив изговор за елиминацију политичара који не пристају на њихову верзију БиХ.
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић) -
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић)

На питање Срне да прокоментарише изјаву америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да су "санкције за оне који подривају стабилност на Западном Балкану на столу", те да "нова верзија извршне уредбе укључује корупцију и могућност санкционисања оних који подржавају оне који подривају напредак", Додик је одговорио да пријетње санкцијама од америчких службеника како у БиХ тако и ван ње нису ништа ново, као што није новост ни то да се годинама упорно мијешају у унутрашња питања у БиХ.

Позивајући се на Дејтонски споразум, рекао је Додик, управо они подржавају његову девастацију и разградњу БиХ на коју је Република Српска пристала 1995. године.

- Нагледали смо се процеса који су вођени против непослушних политичара, који су након тих процеса постајали конструктивнији партнери за тај дио међународне заједнице коју предводе САД - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је недавно у БиХ боравио помоћник министра финансија САД који се састао са министром безбједности у Савјету министара Селмом Цикотићем, против којег је непуних мјесец раније подигнута оптужница за високу корупцију.

- Све то не би имало обрисе такве карикатуре да тема разговора, како се видјело из медија, није била санкционисање криминалних група и како САД могу помоћи БиХ у борби против организованог криминала. Ако помоћник министра финансија САД није знао ко је Селмо Цикотић, амбасадор Нелсон јесте - нагласио је Додик.