latinica  ћирилица
28/12/2021 |  11:21 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Митровић: Коначна одлука о избору трасе ауто-пута кроз Брчко припада дистрикту (ВИДЕО)

Градоначелник Брчког Есад Кадрић у наредним данима треба да организује састанак да се именују носиоци испред ентитета и дефинише датум када ће се састати и размотрити варијанте за дионицу ауто-пута Сарајево-Београд који пролази кроз Брчко, закључак је данашњег састанка у Сарајеву званичника Републике Српске, БиХ и ФБиХ.
Састанак Радован Вишковић и Војин Митровић (Фото: Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Састанак Радован Вишковић и Војин Митровић (Фото: Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић рекао је да коначна одлука о избору трасе кроз Брчко припада дистрикту.

Он је изјавио да за финасирање овог дијела ауто-пута постоји интерес и Републике Српске и ФБиХ.

Митровић је навео да је било различитих мишљења на овом данашњем састанку.

- Од градоначелника Брчког предложено је да се уради ревизија предложених траса, у коју би се укључили експерти из Аутопутева Републике Српске и Аутоцеста ФБиХ - рекао је Митровић.

Када је у питању финансирање ауто-пута, Митровић је рекао да је споразумом са Турском предвиђено да Турска финансира, али да то није баш тако.

Прецизирао је да Турска, која ће бити извођач радова на ауто-путу, преговара о комерцијалном уговору, да Република Српска о условима финансирања за дио пута кроз своју територију преговара са једном руском државном агенцијом, док ФБиХ треба да финансира свој дио.

Митровић је данас рекао да би, према актуелним информацијама, мост на Рачи могао бити завршен у септембру идуће године иако је било предвиђено да буде завршен 2024. године

У Сарајеву је данас одржан састанак званичника Републике Српске, БиХ и ФБиХ о наставку и убрзавању реализације пројекта изградње ауто-пута Сарајево-Београд, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

Састанку са присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, премијер ФБиХ Фадил Новалић и градоначелник Брчког Есад Кадрић, те директори Аутопутева Републике Српске Душан Топић и Аутоцеста ФБиХ Елмедин Володер, предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, као и супервизор за Брчко дистрикт Мајкл Скенлан.