latinica  ћирилица
28/12/2021 |  13:17 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Лукач и Касиповић саслушани у Тужилаштву БиХ (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Драган Лукач и министар правде Републике Српске Антон Касиповић саслушани су данас у Тужилаштву БиХ у својству свједока у предмету "напад на уставни поредак БиХ".
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

Лукач је рекао да је тужиоца интересовало поступање Владе у току припреме сједнице Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности, као и Владин став у погледу одлука Парламента и њиховог спровођења.

- Питања су била у вези са сједницом Народне скупштине и Владе због преноса надлежности. Углавном је све већ познато јавности - рекао је Лукач Срни након једночасовног испитивања у Тужилаштву БиХ.

Претходно је Касиповић испитан у својству свједока, истакавши да није било питања о "рушењу уставног поретка БиХ" него да је тужиоца углавном интересовало поступање Владе у погледу скупштинских одлука о враћању пренесених надлежности.

Народна скупштина Републике Српске 10. децембра је на посебној сједници о враћању пренесених надлежности усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

Тужилаштво БиХ је након тога отворило предмет против више лица због основане сумње да су починила кривично дјело напад на уставни поредак.