latinica  ћирилица
28/12/2021 |  15:31 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Формирана Асоцијација Срба повратника

Асоцијација Срба повратника у Федерацију БиХ, која окупља представнике 11 удружења из свих федералних кантона, основана је данас у Сарајеву, а у фокусу свог дјеловања имаће људска права и слободе српског народа у ФБиХ, изјавио је предсједник Извршног одбора Асоцијације Душан Шеховац.
Душан Шеховац и Миле Марчета - Фото: СРНА
Душан Шеховац и Миле МарчетаФото: СРНА

Шеховац је прецизирао да ће Асоцијација, као легално и легитимно удружење које представља Србе у ФБиХ, штитити права Срба који живе у овом ентитету, али и оних који су се одселили у Републику Српску или иностранство.

- Циљ нам је да заштитимо и сачувамо приватну имовину, воду, ливаде, шуме, баште... - рекао је Шеховац на конференцији за новинаре и додао да ће значајно мјесто у дјеловању Асоцијације бити питање очувања српске културно-историјске баштине, те националног и вјерског идентитета на подручју ФБиХ, укључујући гробља, капеле и цркве.

Он је замолио све у ФБиХ да не уништавају насљеђе Срба, као и Србе и Хрвате да другдје чувају насљеђе Бошњака и других.

Шеховац је истакао да у ФБиХ Срби нису ни равноправни ни конститутивни.

- Имате ситуацију да нас нема ни у кућним савјетима, савјету мјесне заједнице, нема нас у општинским вијећима - у општинским вијећима у Сарајеву нема ниједног Србина, да не говорим о управним одборима, другим институцијама у којима се примају хонорари - навео је Шеховац и додао да ће се Асоцијација залагати да Срби буду равноправни од мјесне заједнице до Владе Федерације.

Као једну од првих активности Асоцијације, Шеховац је најавио покретање иницијативе за доношење закона о националним обиљежјима народа БиХ.

- Ту се мисли посебно на националне заставе Бошњака, Хрвата и Срба - рекао је Шеховац и објаснио да у вези са овим постоји велико незнање, те се, умјесто националних, у БиХ често користе државне заставе других земаља.

Он је објаснио да је циљ ове иницијативе да Србин у ФБиХ за свој национални или вјерски празник може слободно истаћи заставу, као и Бошњаци и Хрвати у цијелој БиХ.

Шеховац је рекао да ће један од задатака Асоцијације бити да се коначно утврди број Срба који живе у ФБиХ, укључујући и повратнике.

На челу Иницијативног одбора за формирање Асоцијације Срба повратника у ФБиХ од 2018. године до данас, када је Асоцијација званично и формирана, био је Миле Марчета, који истиче да су Срби у Федерацији сведени на ниво статистичке грешке.

- Права Срба у ФБиХ су више него трагична - рекао је Марчета и објаснио да је то био разлог за формирање Асоцијације, која ће бити регистрована у Федерацији, а не негдје друго и заступати права Срба у овом ентитету.

Марчета се залаже за промјену односа власти према повратницима и рјешавање њихових бројних проблема, али указује и на неадекватну заступљеност Срба у федералном Парламенту.

- Једна од најтрагичнијих ствари јесте Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, који треба да има 17 људи. Некада их има, а пола су од тога Бошњаци, Хрвати или неки трећи, због чега никада није било могуће покренути заштиту виталног националног интереса - рекао је Марчета.