latinica  ћирилица
28/12/2021 |  15:56 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Дјеци Дневног центра у Косовској Митровици донирано шест комплета рачунара

Завичајно удружење Срба са Косова и Метохије "Видовдан" са сједиштем у Новом Саду донирало је данас шест комплета нових рачунара намијењених дјеци и омладини са потешкоћама у развоју Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици, који ће ових дана бити завршен.
Донирани рачунари Дневном центру у Косовској Митровици - Фото: РТРС
Донирани рачунари Дневном центру у Косовској МитровициФото: РТРС

Зграда Дневног центра, коју је у цијелости изградила Република Српска средствима прикупљеним у хуманитарним акцијама и донацијама, биће ускоро завршена, потврдио је за Срну предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.

- Већ у четвртак, 30. децембра, нови рачунари биће у Косовској Митровици, а надам се и веома брзо с завршетком опремања нове зграде и на располагању дјеци и омладини с посебним потребама у учионици Дневног центра - рекао је Арлов, захваљујући чијем ангажовању је и изграђен Дневни центар у Косовској Митровици.

Он је истакао да је донација "Видовдана" изузетно вриједна за дјецу и омладину, као и да ће на тим рачунарима у специјалној учионици стицати знање 164 дјеце и омладине са посебним потребама из Удружења родитеља "Подржи ме".

Према његовим ријечима градњу је финансирао Одбор, на чијем је челу, и то средствима из хуманитарних акција и донација.

- Фасцинира чињеница да се хуманитарним акцијама одазвало више од 150 основних и средњих школа из Републике Српске са око 100.000 ученика који су давали по једну или двије КМ за своје вршњаке у Косовској Митровици, односно њихов будући велељепни центар. На једном зиду Центра биће називи свих школа и донатора који су помогли његову градњу - рекао је Арлов.

Он је додао да ће Центар у Косовској Митровици коштати 300.000 евра, што је до посљедњег евра сакупљено од донација и хуманитарних акција у Републици Српској.

- Вјерујте, тај центар је већ сад понос Републике Српске. Желимо да тој дјеци и омладини, коју живот није нимало миловао, подаримо сва потребна знања уз најсавременија наставна средства како би их спремили за самосталан живот. Дјеца су иначе из четири косовске општине, осим из Косовске Митровице и из Лепосавића, Звечана и Зубиног потока - рекао је Арлов.

Предсједник Завичајног удружења "Видовдан" Зденко Томић у изјави за Срну изразио је задовољство што је Удружење новим рачунарима помогло Центру.

- Велико нам је задовољство што смо рачунарима помогли пројекат чији је алфа и омега господин Арлов. Желим да дјеца у Косовској Митровици што прије сједну за рачунаре и почну стицати неопходна знања која ће им користити у будућности. Уз поруку: увијек ћемо бити заједно у давању помоћи оним којим је најпотребнија - рекао је Томић.

Раша Ројевић, предсједник Завичајног удружења грађана Косовскомитровачког округа са сједиштем у Београду, у изјави за Срну захвалио је Арлову за исказану жељу и труд да се Центар изгради.

- Поред многобројних акција господина Арлова, изградња Центра је у финансијском смислу највећа и најзахтевнија. То је, пре свега, споменик за историју који ће сведочити о нераскидивим везама деце Републике Српске и деце Косовске Митровице, односно Косова уопште. Арлов је показао да је велико и хумано срце Републике Српске - рекао је Ројевић.

Милорад Арлов је Завичајном удружењу "Видовдан" и његовом предсједнику Зденку Томићу уручио захвалницу у име Одбора, на чијем је челу, као и у име Удружења родитеља "Подржи ме", те дјеце и младих са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији.

Дневни центар "Подржи ме - 9. јануар", у Косовској Митровици простире се на 714 метара квадратних и има три етаже.

Свечаност уручења захвалница и рачунара уприличена је у новосадском ресторану "Аласка тераса" на Дунаву.