latinica  ћирилица
29/12/2021 |  22:17 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Додик: Српска ће се показати способном да овлада правима која јој даје Устав БиХ (ВИДЕО)

Након што је прекинут пренос надлежности на нови БиХ, почиње нова фаза у којој ће Република Српска показати способност да овлада правима која јој даје Устав БиХ - поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у емисији Телеринг.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

За својих 30 година Српска је показала достојанство, а на путу развоја остаће и даље, с циљем стварања повољног амбијента не само за Србе, већ за све грађане.

Својим настојања да врати отете надлежности, Република Српска ништа не узима БиХ ни Федерацији. Оно што је почињено насиљем високих представника биће преиспитано јер није било у легитимним и легалним околностима – истиче српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и најављује да ће Српска већ у јануару формирати свој ВСТС.

Наводи и да се Република Српска придржава онога што је записано у Уставу, а да никада на концепт унитарне БиХ неће пристати. Појашњава да формирање трећег ентитета није додворавање Хрватима, већ оцјена да БиХ без таквог "троношца" не може да функционише.

Сав неред су, каже, створили странци, па тако ни враћања у заједничке инситутције нема све док не буде укинут спорни закон који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

- Оно што је мени било важно јесте да Републици Српској вратим достојанство и ојачам њено самоувјерење у њено постојање. Да људи овдје осјете да Република Српска има снагу, да није самопослуга у коју долазе странци и узимају од ње шта хоће. Ја мислим да сам у томе успио и стабилизовао и прекинуо пренос надлежности на ниво БиХ сад улазимо у нову фазу. У тој новој фази, јака Српска ће се показати способном да овлада уставним правима које је Устав БиХ даје Републици Српској - поручио је Додик.

На процесе који, како каже Додик, Републици Српској враћају достојанство не гледају сви исто. Док предсједник СДС-а Мирко Шаровић оптужује Додика да Републику Српску води ка изолацији и сукобима, констатујући да ће јој бити боље без Милорада Додика, српски члан Предсједништва БиХ одговара да са оваквим СДС-ом и Мирком Шаровићем Републике Српске неће ни бити. Подсјетио је Додик да је на прошлим изборима добио више од 380 хиљада гласова и Шаровића пита колико је он гласова добио и у чије име уопште говори.

- СДС је постао сателитска партија захваљујући Мирку Шаровићу, његовом процесу, неразријешеној улози у убиству Ристе Југовића гдје постоје индиције да је и он умијешан у то. Мислим да Мирка Шаровића држе из тих разлога - каже Додик и додаје - Мирко Шаровић је особа коју чувају агенције из Сарајева, а не из Републике Српске. Он не треба ни да буде чуван, али кад дође у Бањалуку њега прате сарајевски полицајци, а не Полиција Републике Српске.

Анализирајући 2021. годину, Додик подсјећа да је Српска и у отежавајућим околностима успјела повећати плате и пензије, истичући да је покривеност увоза извозом 80 одсто. У вријеме европског енергетског колапса, Српска тврди има најјефтинију електричну енергију, а у наредном периоду биће разматране и олакшице за секторе који су највише погођени пандемијом, попут угоститељсва и хотелијерства. Готово 35 одсто укупне производње електричне енергије Српска извози, а цијена за домаћинство у Федерацији је преко 45 одсто скупља него у Републици Српској.

Задуженост је, наводи, мања него у вријеме када је опозиција била на власти и каже да се средства у овом тренутку усмјеравају на инфраструктурне пројекте и електро сектор.

- Данас имамо просјечну плату која је већа него у Федерацији. Она износи 520 евра што говори о томе да смо раније задати ниво од 1.000КМ подигли - сматра Додик.

Истиче 51 одсто је задуженост имајући у виду укупан дуг, 42 одсто ако је то само јавни дуг.

-  То је испод критеријума који има Европа која је рекла да је то 60 одсто. Све земље су то прекорачиле, Италија, Француска, Србија има око 70 одсто степен задужености - истакао је Додик.

Након економски успјешне 2021. године, Додик обећава да ће и наредна бити у знаку нових инвестиција вриједних најмање двије милијарде марака.

У Русији је постигнут договор о изградњи гасних електрана и гасовода од Бијељине према Бањалуци, а у периоду који слиједи очекује се наставак изградње ауто - пута од Добоја до Модриче, као и изградња Хидроелектране Бук Бијела.