latinica  ћирилица
30/12/2021 |  14:16 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Донесена Уредба о мјерама за сузбијање вируса корона

Влада Републике Српске донијела је данас, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, Уредбу о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19. Уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске, а престаје да важи 31. марта 2022. године.
Републички штаб (Фото: Влада Српске) -
Републички штаб (Фото: Влада Српске)

Овом уредбом уређује се начин извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, које изазива тешки акутни респираторни синдром корона вирус, за вријеме трајања ванредне ситуације у складу са законом.

Уредбом, се ограничава радно вријеме свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира на то да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.) у периоду од 6.00 до 2.00 часа наредног дана.

Изузетно, ако је актом јединице локалне самоуправе прописано краће радно вријеме, примјењиваће се радно вријеме прописано актом јединице локалне самоуправе.

Уредбом се у Републици Српској уређује начин извршавања мјере изолације према лицима која су заражена вирусом, односно мјера карантина за блиске контакте заражених особа, као и тестирање на присуство вируса корона.

Осим тога, уређују се и начин извршавања мјера за контролу инфекције вирусом корона у здравственим установама за сва лица која се налазе у здравственим установама, као и начин извршавања мјера за организацију здравствене службе у вријеме ширења ковида 19.

- Такође, уређује се и питање вакцинације против ковида 19 на начин да је вакцинација против ковида 19 добровољна и бесплатна за све грађане Републике Српске, те се дефинише начин спровођења вакцинације против ковида 19 - саопштено је из Владе Српске.

Уредбом се уређује и начин извршавања мјера у заједници у циљу спречавања и контроле ширења вируса корона у смислу коришћења личне заштитне опреме и придржавања заштитних мјера физичке дистанце; у вези са извођењем наставе у васпитно-образовним установама и установама студентског и ђачког смјештаја; мјера које су обавезни да спроводе правна лица и предузетници; мјера у угоститељским објектима у смислу ограничавања радног времена, одржавања физичке дистанце, одређивања максималног број гостију на основу корисне површине.

Уредбом је дефиисано да у случају погоршања епидемиолошке ситуације на територији јединице локалне самоуправе, јединица локалне самоуправе може одредити краће радно вријеме.

Овом Уредбом се у Републици Српској уређује и начин спровођења такмичарских активности спортских организација и спортиста, организације културних и традиционалних манифестација и фестивала на отвореном, организације културних и традиционалних манифестација и фестивала у затвореном.

Уредбом се уређују и надзор над спровођењем мјера, као и казнене одредбе.