latinica  ћирилица
30/12/2021 |  15:06 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Додик: Нема враћања у институције БиХ без повлачења интервенција на Кривичном закону (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да се ова странка неће вратити у институције БиХ док из правног промета не буду искључене интервенције на Кривичном закону БиХ.

Додик је рекао да СНСД не интересује како ће се то десити.

- Неки они који су забрљали гледају како ће то елиминисати. Кад то ураде вратићемо се у заједничке институције. До тада нећемо одлучивати - рекао је он у Бањалуци након сједнице Предсједништва СНСД-а.

Додик је рекао да је Предсједништво СНСД-а данас потврдило да БиХ нема високог представника нити ОХР, те да одлуке које таква структура доноси, за ову странку нису обавезујуће, нити ће их поштовати.

Додао је да је "било каква одлука са таквог мјеста криминална, ван права и Дејтонског споразума", поручујући и да неће проћи неуставне, катастрофалне и проблематичне одлуке Уставног суда БиХ када је ријеч о имовини Српске.

Додик је позвао на поштовање слова Устава, јер БиХ без тог не може да функционише. Навео је да ће СНСД заједно са партнерима у јануару приступити раду на реализацији закључака о враћању надлежности Републике Српске.

- Отпочеће усвајање закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске с циљем дефинисања уставне позиције Српске према уставима БиХ и Републике Српске. Донијећемо и акт о престанку важења Закона о забрани располагања јавном, односно државном имовином Српске - рекао је Додик.

Додао је да ће бити усвојен нови закон о имовини Српске с циљем да се дефинише власништво над шумама и пољопривредним земљиштем Републике.

Додик је оцијенио Република Српска успјешно завршава, и на економском и на сваком другом плану, годину која је била изазовна .

- Очували смо институције, усвојени су буџет и еконмска политика - истакао је Додик.

Додик је поручио да СНСД остаје посвећена стабилности, прије свега Републике Српске, те партија која се бори против било какве дестабилизације и насиља.