latinica  ћирилица
30/12/2021 |  19:49 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

У сусрет новогодишњој ноћи - шта је потребно за улазак у земље региона? (ВИДЕО)

Грађани који су одлучили да Нову годину дочекају у неким од ресторана, кафића и затворених простора, треба да знају да је, према Уредби коју је Влада Републике Српске донијела, радно вријеме свих угоститељских објеката у Српској и даље од шест сати ујутру до два часа иза поноћи.
Гранични прелаз (фото: TANJUG / TANJA VALIČ) -
Гранични прелаз (фото: TANJUG / TANJA VALIČ)

Од концерата, преко приредби и забрана, до лутрије - које су мјере на снази, уколико путујете у земље региона?

Највећи број грађана Српске Нову годину дочекаће у својим домовима или на трговима гдје је организован дочек. Одређен број отпутоваће у Србију и земље Блиског истока, с обзиром на то да је улазак у европске државе строго органичен.

Док многи градови широм Европе отказују јавне новогодишње прославе, попут Лондона и Париза, припреме за дочеке у Београду и другим мјестима у Србији увелико су у току.

За наше грађане важе исти услови као и до сада - за улазак у Србију није потребна ни потврда о вакцинацији ни пи-си-ар тест, међутим, послије 20.00 часова, као и за грађане Србије, важе иста правила.

У Хрватској, велики број угоститеља тражио је продужетак радног времена током новогодишње ноћи, с обзиром на то да према вежећим мјерама могу радити до поноћи. За улазак у Хрватску потребно је имати потврду о вакцинацији или негативан пи-си-ар тест. Ако сте у транзиту за Србију, не морате имати ниједну потврду, међутим, ако идете за Словенију, гранична полиција може вам тражити једну од потврда, јер иста правила важе и за улазак у Словенију.

У Црној Гори донесена је одлука о забрани новогодишњих концерата и прослава на трговима. Црногорски држављани и странци могу да уђу преко свих граничних прелаза уз посједовање једног од два доказа из ковид потврде - да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем доза вакцина против вируса корона и да од друге дозе вакцине није прошло више од шест мјесеци или уз доказ да је особа пребољела ковид 19 (и да није прошло мање од 10 дана и не више од 180 дана од позитивног пи-си-ар или брзог антигенског теста.

У оба случаја, како је саопштено из Министарства здравља, мора се посједовати или негативан пи-си-ар тест који није старији од 72 сата или брзи антигенски који није старији од 48 сати.

Сви организовани догађаји и путовања имају одговарајуће контроле, али потребно је да свако процијени степен ризика и да се понаша у складу с препорукама. За све наше грађане, за свако путовање потребан је тест, без обзира на вакцинацију, осим за улазак у Србију.