latinica  ћирилица
30/12/2021 |  21:32 ⇒ 31/12/2021 | 07:41 | Аутор: РТРС

Вишковић очекује прихватање приједлога о цијени струје за привреднике (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је, у политичком магазину Печат РТРС-а, да очекује да Електропривреда Српске прихвати његов приједлог да цијена електричне енергије за све привреднике буде 53 евра.
Вишковић у Печату (Фото: @Vlada_Srpske) -
Вишковић у Печату (Фото: @Vlada_Srpske)

Вишковић је рекао да, као предсједник Владе, нема овлаштења да доноси одлуке о томе, али да му је циљ да посредује између Електропривреде и привредника ради проналаска најбољег заједничког рјешења.

Додао је да оно што је Електропривреда понудила угоститељима и хотелијерима није одрживо, те да би требало да се договоре шта је прихватљиво и за једну и за другу страну.

Вишковић је нагласио да није популарно повећавати цијену електричне енергије, али да треба имати на уму да ће и са повећањем ова цијена опет бити много нижа него у Федерацији БиХ.

Вишковић је рекао да су економски показатељи за 2021. годину једни од најбољих и изнад очекивања, бољи чак од од оних из 2019. која је, како је рекао, била једна од најуспјешнијих година.

Он је рекао да је ова година била повољнија у односу на претходну, те да је то резултат добро координисаних економских мјера које је Влада Српске донијела како би санирала посљедице пандемије вируса корона.

Премијер је истакао да је Владе опредијељена за раст плата и пензија у наредној години.

- Минимална плата у Републици Српској ће пратити ону у окружењу, првенствено у Србији. Влада ће наставити да брине о осјетљивим категоријама, као што су пензионери, којима ће бити повећавана пензија и у наредној години. Од 1. јануара у буџету идемо и са повећањем издатака за мјесечне борачке додатке, те инвалиднине - рекао је Вишковић.

Подсјетио је да се Влада одрекла око 80 милиона КМ за наредну годину, како би свим радницима и у јавном и у реалном сектору била повећана плата, те да очекује да се и послодавци одрекну дијела својих прихода, како би додатно повећали плате радницима и тако их задржали на овим просторима.