latinica  ћирилица
31/12/2021 |  12:11 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Почиње примјена измјена Закона о дјечијој заштити

У Републици Српској од 1. јануара почиње примјена измјена и допуна Закона о дјечијој заштити и то ће захтијевати додатних 26 милиона КМ, изјавио је Срни директор Фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић.
Јавни фонд за дјечију заштиту - Фото: илустрација
Јавни фонд за дјечију заштитуФото: илустрација

- Фонд дјечије заштите почетком године очекује велики дио посла, јер се морају извршити све те корекције да би корисници могли што прије да остварују та права која су додата - рекао је Јовић.

Јовић је рекао да се овим измјенама уводи исплата права за прво дијете, увећавају и износи накнада за друго, треће и четврто дијете, као и за вулнерабилне категорије, помоћ за опрему новорођенчету и примања родитељу-његоватељу.

Право на дјечији додатак за прво рођено дијете биће 97 КМ, као и за друго и четврто, док ће накнада за треће износити 140 КМ, а за вулнерабилне категорије 172 КМ.

- Ова новина са измјенама и допунама Закона захтијеваће додатних око 26 милиона КМ, а у сарадњи са министарством, Владом, она су већ на неки начин и обезбијеђена за наредну годину - навео је Јовић.

Он је навео да ће се родитељу-његоватељу исплаћивати износ најниже плате у Републици Српској, а да ће за опрему новорођенчета родитељи добијати 500 КМ.

Фонд је, каже, поносан на постигнуте резултате у овој години, нагласивши да су редовно исплаћивана сва права из Закона о дјечијој заштити, што ће бити приоритет и у 2022.

Очекује да ће 2021. бити завршена са позитивним финансијским резултатом, а да ће у сљедећој години имати довољно средстава да се опет редовно исплаћују сва права.

Јовић је напоменуо да су за сва права из Закона о дјечијој заштити током ове године издвајана средства на истом нивоу као посљедње двије-три године.

- За матерински додатак издвајано је неких 27-28 милиона КМ, за дјечији додатак око 16 милиона КМ, а сада ће са измјенама и допунама Закона бити 37-38 милиона КМ, за помоћ за опрему новорођенчета до сада су исплаћивана 2,5 милиона КМ, а наредне године ће бити око пет милиона КМ - објаснио је Јовић.

Он је рекао да је за родитеља-његоватеља до сада издвајано 800.000 КМ, а сада ће бити потребно за три милиона КМ више, те додао да су за рефундацију накнаде плата на годишњем нивоу издвајали око 60 милиона КМ.

- Рефундацију накнаде плате, како је наступила пандемија, исплаћивали смо три, а некада и четири пута мјесечно за наше кориснике, да би послодавци на својим рачунима имали што чешће та средства и да би могли да одрже своју ликвидност. То је можда право које тренутно вуче највише финансијских средстава - навео је Јовић.

Он је подсјетио да је у 2021. години било позитивно то што је Фонд успио да реализује пројекат "Социјализација дјеце Републике Српске", с обзиром на то да то претходне године није било могуће због пандемије вируса корона.

- Пројекат је реализован од 6. јуна до 22. септембра, у 12 смјена. На наше задовољство и добре мјере које смо преузели прошло је све безбједно, ни код једног учесника није забиљежен вирус корона - истакао је директор Фонда.

Јовић је додао да је у овој години Влада усвојила и пројектну документацију о реализацији овог пројекта и у 2022. години.

- Уколико епидемиолошка ситуација остане повољна, тај пројекат ће сигурно бити реализован, на велико задовољство наших корисника. Овај пројекат траје 19 година и постао је бренд у Српској - навео је Јовић.

Према његовим ријечима, у 2022. години би могло бити и неких нових пројеката, истакавши да за сада постоје идеје о којима ће се још договарати са министарством.