latinica  ћирилица
31/12/2021 |  12:39 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Документи ЦИА потврђују: Бергер предлагао референдум о отцјепљењу Српске

Америка је озбиљно размишљала да дозволи Републици Српској референдум о отцјепљењу двије до три године након Дејтонског мировног споразума и понуди стварања конфедерације Српске са Југославијом како би обезбиједила завршетак рата у БиХ прије 1996. године и америчких избора.
ЦИА - Фото: илустрација
ЦИАФото: илустрација

Ово је наведено у документу од 20. јула 1995. године који је Сенди Бергер, савјетник за националну безбједност тадашњег предсједника САД Била Клинтона, послао државном секретару Медлин Олбрајт и осталим највишим званичницима Клинтонове администрације о приједлозима како окончати конфликт.

У документу под називом "Излазна стратегија за БиХ" наведена су два могућа сценарија за завршетак рата. Први сценарио се односи на брзи завршетак конфликта и мировни споразум до краја 1995. године, а други предвиђа могућност наставка рата у 1996. години, уколико сукобљене стране не пристану на договор у 1995.

Бергер у документу упозорава да је за САД боље конфликт завршити прије америчких предсједничких избора 1996. године.

- За нас је боље суочити се с овим питањима ове године него да се бавимо операцијом повлачења НАТО-а током изборне кампање, јер ће странке имати снажнију потребу да нас или покушају обрукати или да нас увуку у сукоб. Одмах треба да почнемо консултације с нашим савезницима на нашу стратегију послије повлачења - написао је Бергер.

Бергер је јасно упозорио да је за Америку боље рат завршити у 1995. години, али да је свјестан да српској страни то не одговара јер је још била војно јача од бошњачко-хрватских снага, па је у девет тачака предложио како да администрација Србима понуди озбиљне уступке.

Уколико Срби не би пристали на подјелу 49:51 одсто, Бергер је предвидио могућност да Бошњаци прихвате мање од 51 одсто у замјену за нешто квалитетнију територију.

У четвртој тачки је понуда Србима за велику аутономију српских подручја и обимне специјалне и паралелне везе са Србијом.

- Ако буде неопходно, треба да притиснемо Бошњаке да дозволе Србима спровођење референдума након двије до три године, као што смо се сложили у пакету из 1993. године. Наша аргументација би била да, ако Бошњаци не могу убиједити српску популацију да је њихова будућност у реинтеграцији, нема сврхе блокирати мирно раздвајање по узору на чехословачки модел - наводи се у документу.

Српски члан Предсједништва БиХ прије два дана је подсјетио да је некадашњи савјетник за националну безбједност Санди Бергер током рата предлагао да се Србима у БиХ омогући референдум о отцјепљењу.

Додик је навео да је Бергер, који је био веома ауторитативан човјек, други човјек, јачи од Медлин Олбрајт тада, јасно рекао да "пошто муслимани не могу да увјере Србе да тамо остану, треба им дати рок од три године након којег могу да спроведу референдум".