latinica  ћирилица
01/01/2022 |  11:53 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Даривана прва беба рођена у Српској у Новој години (ВИДЕО)

Прва беба у Републици Српској у 2022. години је дјевојчица рођена минут након поноћи у Универзитетском клиничком центру Српске у Бањалуци.
Даривање прве бебе у Новој години - Фото: РТРС
Даривање прве бебе у Новој годиниФото: РТРС

Дјевојчицу тешку три килограма у новогодишњој ноћи на свијет је донијела 25-годишња Александра Прпош из Горње Ламовите код Приједора. Ово је друго дијете породице Прпош.

Генерални директор Универзитетско клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић данас је у Бањалуци, у име предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић даривао прворођену бебу у Српској, а која је дошла на свијет у овој здравственој установи.

- Желим да се захвалим у име породица прворођених беба, предјседници Републике, Градској Управи, градоначелнику, грађанима Бањалуке, што су наставили да гаје добре обичаје и даривали прворођене бебе. Позивам све нивое власти да промовишемо  наталитет и рађање дјеце у Републици Српској, јер то је оно најважније - нагласио је Ђајић.

У исто вријеме и представници градских власти традиционално су даривали прворођену бебу у 2022. години са подручја Бањалуке.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић даривао је златником прворођену бебу са подручја града - дјевојцичу Нику од 2,8 килограма и 50 центиметара, коју је у породилишту УKЦ-а у 1.00 час родила Вања Јоксимовић.

- Ово је традиција која траје годинама и деценијама, да градоначелник донира један дукат, златник прворођеној беби, као нашу жењу да слиједимо ону чувену синтагму "Дјеца нам се рађала", како у Бањалуци, тако и у Републици Српској - рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.