latinica  ћирилица
03/01/2022 |  22:13 ⇒ 04/01/2022 | 00:37 | Аутор: СРНА

Додик: Рехабилитовати некадашњи Бергеров приступ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је вечерас да ће садашњи концепт БиХ, који се показао као неуспјешан, трајати још пар година и да са доласком друге америчке администрације Република Српска треба да рехабилитује приступ некадашњег америчког службеника Сендија Бергера који је говорио о припајању Срба из БиХ Србији као одрживом рјешењу.
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић) -
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић)

Додик наводи да је Бергер, који је 1995. године предводио групу америчких службеника, био реалиста и сматрао да, уколико муслимани не убиједе Србе да треба да остану у БиХ, а Срби у року од три године не искажу жељу да то учине, треба дозволити референдум о њиховом статусу и прихватити реалност да они треба да се припоје Србији, да би то било одрживо и трајно рјешење и усмјерено ка очувању регионалног мира.

Он је напоменуо да је, са друге стране била група дипломата некадашњег америчког државног секретара Мадлен Олбрајт на челу са Ричардом Холбруком који су смисли концепт који се сада показује неуспјешан.

- Њихов концепт је у суштини био лажан. Они су понудили Дејтонски споразум, и у њему дали одређене концесије свима, направили су БиХ од два ентитета и три народа и рекли да смо ми равноправни, али касније у имплементацији све учинили да то није тако - рекао је Додик за ТВ "Хепи".

Данашња ситуација је таква да су Хрвати потпуно незадовољни ситуацијом у БиХ, а Срби су потпуно неповјерљиви према тим "добрим намјерама", прије свега Америке и њихових савезника у којима су они нама понудили споразум а онда све учинили да га извитопере и под плаштом функционалне БиХ направе унитарну и централизовану земљу.

- Мислим да долази вријеме крају тог концепта, да ће тај концепт можда још живјети пар година, двије-три, док је администрације Џозефа Бајдена. Са доласком неке друге администрације ми треба да рехабилитујемо управо овај Бергеров приступ и да не буде то нека злоћа, нешто што смо ми смислили, него је то био један реалистички приступ, о томе је била написана студија - навео је Додик, те подсјетио да је Бергер био амерички секретар за националну безбједност.

Он је поновио да је око 450 људи у тадашњој америчкој администрацији направили каријере, мотивисане на стеротипима о Србима као лошем народу, реметилачком народу који треба да буде кажњен путем санкција, па на крају и бомбардовањем.

- Ти исти људи се враћају у америчку администрацију са причом о незавршеном послу - рекао је Додик и напоменуо да је Метју Палмер написао роман "Вук у Сарајеву", у којем описује како се амерички дипломата враћа у Сарајево да натјера на послушност непослушног "босанског Србина", који пријети да уруши њихова достигнућа, додајући да је сигурно њега описивао.

Додик је нагласио да је БиХ велика невоља, регресивна идеја, нема никакву визију и историјски дефект на овом простору.

Он је нагласио да је поносан на своје поријекло, да су Срби увијек били на страни идеја о слободи - куће, породице, завичаја, да су се борили за своје вриједности и нису ничије узимали, а тако је и сада.

Додик је поновио да се Српска само тражи да се поштује Устав БиХ, док је Америка оптужује за антидејтонске поступке.