latinica  ћирилица
04/01/2022 |  06:53 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Додик: Српској се више силом ништа не може наметнути

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се Републици Српској више силом ништа не може наметнути, те истакао да врхунцем његове каријере сматра оптужницу за "удружени злочиначки подухват" да наводно руши БиХ.
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић) -
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић)

Он сматра да је реална опција да ојача идеју Републике Српске и њену издржљивост, те признаје да већ жали што није направио неке потезе за вријеме док је у САД била администрација бившег предсједника Доналда Трампа.

- Ми буквално морамо водити битку за ослобођење, само овај пут нећемо пушкама. Лакше би прошли да је опозиција била за то да нам се врате надлежности - рекао је Додик.

Додик је поновио да су услови да се српски представници врате у заједничке органе БиХ да се из правног живота елиминише закон који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, као и да Републици Српској врате имовина, шуме, пољопривредно земљиште.

- Након тога, ми смо сљедећег дана у парламенту /БиХ/ - рекао је Додик, те оцијенио да нема БиХ без уважавања историјске и етничке реалности и да ће борба Српске да траје, али да ће побиједити реалност.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да очекује да ће га брзо звати на суд, због оптужби тужиоца БиХ да је предводио "удружени злочиначки подухват" на рушењу БиХ умјесто да га награде што се залаже за уставни поредак.

- Мислим да се радио о "паковању", да ми се забрани рад, а послије избора као да ништа није било. Али, тешко ће им то ићи, покушавали су и раније - поручио је Додик за ТВ Хепи.

На питање шта је спреман да уради за Републику Српску, Додик је рекао да је спреман и да се понизи, па ако треба и да клекне и пузи, али да то мора да буде у интересу Српске, а не да неко кроз њега хоће понизи Српску.

Он је рекао да је за противнике Републике Српске највећи проблем што је Српска једина у БиХ показала се као самоодржива и да зато хоће да она буде нестабилна да би доказали да БиХ може да функционише.

Додик је рекао да вјерује да ће се БиХ распасти на миран начин из формалних и суштинских разлога, а једино што би у том случају могло да остане била би Република Српска.

Он се осврнуо и на један сусрет у Београду са познатим српским писцем Добрицом Ћосићем, који му је захвалио што је очувао Републику Српску иако се чинило да је то немогуће усљед силног прогона.

Додик је рекао да вјерује да ће са предсједником Србије Александром Вучићем изградити однос да Србија Србима у Републици Српској аутоматски да држављанство Србије, те подсјетио како Хрвати из БиХ имају држављанство Хрватске.

Он је рекао да цијени шта је Србија на челу са Вучићем постигла, те додао да је однос Српске и Србије најбољи до сада.

- Имајмо наше интересе, чувајмо идентитет, будимо привржени Републици Српској и Србији и Српској православној цркви - рекао је Додик, оцјењујући да Србији не дозвољавају јаке лидере на челу државе и Цркве.

Он је рекао да Србија и Српска сарађују на многим пројектима, као и на помоћи Србима у Федерацији БиХ, као и даје Српска дала Србији 150 мегавати струје, које ће јој Србија вратити када буде имала вишак.

Додик је рекао да је његова политика јасна обичном човјеку и да ће побиједити и на предстојећим изборима, јер људи гласају за то што одлучно брани Републику Српску и њене националне интересе, те додао да му обични људи говоре да издржи.

- Далеко од свих сила ми је важније да не изневјерим очекивања људи да чувамо Републику Српску. Људи ми најчешће у задње вријеме кажу – хвала ти што си нам вратио достојанство- Па шта треба?Да издам интересе народа који ме бирао, зато што сам се препао у Вашингтону? - пита Додик.