latinica  ћирилица
04/01/2022 |  10:06 ⇒ 05/01/2022 | 19:43 | Аутор: РТРС

"Три боје отаџбине" - документарни серијал поводом 30 година Републике Српске

У години када Република Српска обиљежава 30 година постојања Радио-телевизија Републике Српске овим пројектом жели да још једном, све нас, подсјети на вријеме настанка, борбе за опстанак и стасавања наше Републике.
Три боје отаџбине - Фото: РТРС
Три боје отаџбинеФото: РТРС

Овим одајемо признање свима који су свој живот положили на олтар отаџбине, онима који су својим визионарским дјеловањем стали на чело свога народа и у то вријеме га предводили, како у рату тако  и  у миру - истиче уредник пројекта, Милка Тошић.

Пројекат "Три боје отаџбине" чине два документарна филма. Први говори о настанку Републике Српске и одбрамбено-отаџбинском рату, такође и о њеном међународном признању - ратификацијом Дејтонског мировног споразума. Други дио филма свједочи о стасавању Републике Српске, јачању њених институција сталном борбом за њено очување на принципима изворног Дејтона. Оба филма су подијељења у два дијела.
 
- У документарном серијалу откривамо и неке до сада потпуно непознате детаље са најважнијих послијератних преговора - наводи Валентина Кнежевић, један од новинара и сценариста пројекта. Ова историјски гледано веома важна свједочења у дукоментарном серијалу обогаћена су архивским материјалом Радио-телевизије Републике Српске, који РТРС чува од свог првог Дневника - додаје Валентина Кнежевић.

Биљана Плавшић (Фото: РТРС)

- Свједочимо овим серијалом интервјуа о ратном путу Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, најзначајнијим биткама, пресудним за опстанак и одбрану српског народа, страдањима цивила, међународним преговорима, којима је био циљ коначан завршетак рата на просторима Босне и Херцеговине - додаје Бранимир Ђуричић, још један од новинара и сценариста пројекта.
 
Осим рада на самом документарном серијалу, екипа Радио- телевизије Републике Српске снимила је и 33 емисије под називом: "Свједочења", односно 28 интервјуа са најважнијим личностима које су обиљежиле политички, друштвени и културни живот уназад тридесет година постојања Републике Српске.

Гледаоци ће моћи и да одгледају 33 емисије "Свједочења". У Београду, а потом у Бањалуци, екипа РТРС-а, коју чини око двадесеторо људи, интервјуисала је Биљану Плавшић, Винка Пандуревића, Воју Максимовића, Небојшу Радмановића, Живка Радишића, Божидара Вучуревића…

Документарни серијал "Свједочења" својеврстан је времеплов о стварању, дејтонској верификацији и развојном путу Републике Српске. Наши саговорници, актери тих догађаја, свако из свог угла и позиције, субјективним описима доприносе објективном сагледавању резултата тог процеса, укључујући и кризе, искушења и изазове кроз које је прошла Република. Са вишегодишње временске дистанце објашњавају узроке и посљедице појединих одлука и ставова, освјетљавају догађаје и сутуације, да их не препустимо патини времена. Просто, да свједочења остану у сјећањима…- каже новинар Радован Марчета.

Драшко Игњатић, уредник и сценариста напомиње да је серијал "Три боје отаџбине" поштено и професионално урађен подсјетник на протекле три деценије Републике Српске! То је свеобухватно сјећање на велика искушења, али и дјела на стварању и чувању Српске! Ово је анализа једног времена, али и тестаментарни приказ наших саговорника кроз њихова свједочења као савременика и директних учесника, сада већ историјског раздобља!

Фасцинира однос тих интелектуалаца, ратника, умјетника, политичара, њихова спремност да се повјере новинарима Радио-телевизије Републике Српске, односно гледаоцима и кроз директно, отворено, искрено и надахнуто казивање завјештају најважније детаље из историје и судбине Републике Српске.

Небојша Радмановић

Посебна вриједност серијала "Свједочења" су интегрални интервјуи и дубоко лични печат у казивању актуелних политичара, али између осталих и Драгана Калинића, свједока из Дејтона, Радомира и Владимира Лукића, па до најинтимнијих исповијести о егзодусу Срба из Сарајева редитеља Драгана Елчића!

Сви, само једном циљу, славе ОТАЏБИНУ!

Интервјуи "Свједочења" биће емитован на нашем првом програму од средине јануара, а документарни серијал "Три боје отаџбине" своју премијеру доживјеће уз рођендан Републике Српске и то од 8. до 11. јануара у сљедећим терминима:

8. јануара од 21.20 часова

9. јануара од 22.05 часова

10. јануара од 21.10 часова и

11. јануара од 21.10 часова

 Екипу продукције чине:

уредник пројекта Милка Тошић, новинари и сценаристи: Валентина Кнежевић, Драшко Игњатић, Бранимир Ђуричић и Радован Марчета, редитељи: Бранко Лазић и Данијел Павловић, монтажер Ведран Марић, директор фотографије Љубомир Тешинић, сниматељ Синиша Стојић, главни архивар Горан Митровић, тон: Владимир Владетић, Жељко Каламанда и Срђан Радаковић, мајстор свјетла Марко Станчевић, графички дизајн Игор Ђуровић, продуцент пројекта Коља Станивуковић и главни продуцент Александар Ђорђевић.