latinica  ћирилица
04/01/2022 |  14:08 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Истовремено детектована инфекција вирусом корона и вирусом грипа у УКЦ Српске

У узорку пацијента хоспитализованог у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, данас је детектована истовремено инфекција грипом, RNK Influenza A (H3) и вирусом корона (SARS-CoV-2).
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Ово је први до сада детектован случај истовремене инфекције са ова два вируса у Републици Српској. Ради се о пацијенту 2000. годиште из Бањалуке, који је, тренутно, свјестан, те хемодинамски и респираторно стабилан, саопштили су из УКЦ РС.

– У Заводу за клиничку микробиологију УКЦ Републике Српске постоји могућност истовремене детекције више од 20 параметара дијагностике најчешћих вирусних и бактеријских инфекција респираторног тракта на апарату BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), у року од једног сата. Ово значајно убрзава дијагностику и доприноси квалитету услуге. Тренутно смо једина установа у Републици Срспкој која има могућност ове дијагностике – саопштили су из УКЦ РС.

У овој здравственој установи наглашавају да је овакав налаз потврда циркулације оба вируса у популацији, те могућности настанка истовремене инфекције изазване вирусом инфлуенце и SARS-CoV-2,како је већ потврђено у другим земљaма.