latinica  ћирилица
05/01/2022 |  17:28 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Америчке санкције Тегелтији и Кукићу

Министарство иностраних послова САД објавило је да су на листу економских санкција стављени и бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија (Фото: banjaluka.net) -
Милан Тегелтија (Фото: banjaluka.net)

Министарство иностраних послова САД објавило је да су на листу економских санкција стављени и бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија и предсједник Покрета демократске акције /ПДА/ и посланик у Парламентарној скупштини БиХ Мирсад Кукић због, како је наведено, њихове укључености у значајне коруптивне активности, те да им је забрањен улазак у ову земљу.

За Тегелтију је речено да је, користећи функцију предсједника ВСТС, учествовао у коруптивним радњама које су укључивале кориштење политичког утицаја и службеног положаја за остваривање личне користи, те да постоје вјеродостојне информације да је искористио свој положај да би остварио корист у замјену за мијешање у судски процес и манипулисање именовањима на правосудне функције, као и запошљавањем на друге јавне позиције.

Кукић је, наводи се, користећи функцију директора јавног предузећа Рудник "Бановићи", те посланика у Парламентарној скупштини, учествовао у коруптивним радњама користећи свој политички утицај и службени положај за остваривање личне користи, као и злоупотријебио јавна средства за личну корист и мијешао се у одлуке о запошљавању и именовањима да би остварио политичку корист.

- Овим стављањем на листу Тегелтији и Кукићу онемогућава се улазак у САД. Својим дјеловањем подривали су владавину закона и повјерење јавности у демократске институције власти и јавне процесе, те мир и просперитет за грађане Босне и Херцеговине - наводи се у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

Осим Тегелтије и Кукића, Министарство иностраних послова САД на листу је уврстило и Тегелтијину супругу Тијану, којој је овом одлуком онемогућен улазак у САД.

- Свим овим мјерама стављања на листу поновно се потврђује посвећеност САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ, владавини закона и демократским институцијама, те бољој будућности за грађане БиХ. Остали лидери и субјекти који су повезани с корумпираним и дестабилизујућим актерима такође могу бити предмет мјера које ће Влада САД предузимати у будућности - наводи се у саопштењу из Амбасаде САД у Сарајеву.

Канцеларија за контролу имовине у иностранству Министарства финансија САД наметнула је економске санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, а на листу је ставио и Алтернативну телевизију /АТВ/, саопштило је раније из Министарства иностраних послова САД.

У складу са овим, сва имовина и право на имовину оних који су санкционисани, а која се налази у или потиче из САД, или је у посједу или под контролом држављана САД, мора бити блокирана и пријављена Министарству финансија.