latinica  ћирилица
05/01/2022 |  21:04 ⇒ 06/01/2022 | 09:21 | Аутор: РТРС

Додик: Ако уведу санкције Српској, одлучили су о њеној самосталности (ВИДЕО)

Санкције које је данас увела Канцеларија за контролу страних средстава при Министарству финансија САД директно су мијешање у унутрашња питања Републике Српске и БиХ, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, и предсједник СНСД-а, на конференцији за новинаре након сједнице Извршног комитета СНСД који је одржан у Бањалуци.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик поручује да уколико би САД увеле санкције Републици Српској, да би то значило и одлуку о њеној самосталности.

- Посвећен сам Републици Српској, наставићемо даље. Народ у Српској не треба ничега да се боjи. Ова политика ће се наставити јер свака друга значи нестанак и губљење надлежности - каже Додик.

Истиче да Американци имају неку врсту зле воље према Српској.

- Урадили су то пред празник, пред Божић, непоштујући наша осјећања. Санкције су идентичне оним од раније. САД јесу велика сила, али су и лажови - рекао је Додик.

Он је поручио да су САД директно подржали муслимане.

-  Бисера Турковић је са једним дијелом опозиције директно учествовала у начину на који ће се санкције представити. Ово није одраз снаге, ја немам никакве имовине у Америци. Никада нисам имао ни рачун у САД - поручио је Додик.

Додик каже да су санкције готово иденичне као и раније, али се само нешто додаје.

- Американцима смета што смо стабилна заједница, а не смета им што ФБиХ нема Владу и што Хрвати немају свог изабраног члана Предсједништва. Ово није одраз снаге. Нити имам неку имовину у САД, ово је чиста фарса да ми се забрањује располагање имовином коју немам. Никада тамо нисам имао рачун, нити имам намјеру да идем у Америку, чак ни када ми скину санкције - истакао је Додик.

Додик је најавио да ће наредних дана на сједници Народне скупштине Републике Српске бити донесен закон о Високом судском и тужилачком савјету.

- И наставићемо политике које смо сами договорили, а оне су у складу су са Уставом и Дејтонским споразумом - додао је Додик.