latinica  ћирилица
07/01/2022 |  11:03 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Вулин: 9. јануар је празник слободе и свих Срба

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је у интервјуу Срни да ће Србија учинити све да Република Српска буде мирна, стабилна, сигурна, заштићена и развијена, те истакао да је 9. јануар, Дан Републике Српске, празник слободе и празник свих Срба.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Вулин је честитао Дан Републике Српске свим Србима, гдје год да живе, наводећи да је то празник свих Срба.

- Свим Србима, без обзира гдје живе, честитам 9. јануар, Дан Републике Српске. Република Српска припада свим Србима и подједнако се радујемо сваком њеном успјеху, као што подједнако тугујемо због њених мука - нагласио је Вулин.

Он је навео да су Републику Српску створили Срби, и то не само у Републици Српској, већ сви Срби, гдје год да живе и који је доживљавају као своју.

- И зато ово није празник Републике Српске. Ово је празник свих Срба, празник слободе свих Срба. Желим вам свима много здравља, мира и стабилности, а више од свега желим да будемо вриједни оних који су били прије нас, да бисмо били достојни оних који ће доћи после нас - рекао је Вулин.

Српска спољнополитички приоритет Србије

Вулин је рекао да се неких ранијих година, када су неки други људи владали Србијом, констатација да је Република Српска спољнополитички приоритет Србије није могла да каже са толико увјерења, иако она то јесте.

Он је подсјетио да се у сваком буџету Србије одвоји новац за директну подршку буџету Републике Српске, да у свакој општини у Републици Српској, плус четири општине у ФБиХ гдје су Срби у већини, постоји бар по један заједнички пројекат.

- Немојте сумњати да ћемо у Требињу почети са радовима на изградњи новог аеродрома, гради се ауто-пут, радићемо заједно у енергетици. Пред нама је веома важна и жива активност. Ми смо увијек за себе говорили да смо једно, само било је времена када нисмо знали да кажемо како се види да смо то једно - рекао је Вулин.

Интензивна сарадња полиције Српске и Србије

Што се тиче сарадње полиције Србије и Српске, Вулин сматра да је она већ сада веома интензивна, те подсјећа на заједнички рад на разбијању више организованих криминалних група, непрекидну размјену информација...

Он је навео да је Србија дала материјалну и техничку подршку и помоћ МУП-у Републике Српске, а у плану је и неколико заједничких вјежби.

- Прошле године смо имали једну изузетну вежбу "Систем 2021", гдје смо, између осталог, и са Цивилном заштитом Републике Српске вјежбали на одређене теме. То ће се наставити. Све обуке су на располагању МУП-у Републике Српске, а и ми се радујемо што можемо да учимо заједно - рекао је Вулин.

Ни Србија, ни Република Српска неће остати без притисака из иностранства

Када је ријеч о безбједносним изазовима у овој години, Вулин је рекао да је организовани криминал проблем свих земаља, што намеће велике изазове и Србији али већи изазов је мијешање спољњег фактора с циљем политичке дестабилизације Србије.

- Ми имамо изборе 3. априла и већ сада можете да видите да ће се страни фактор организацијом различитих протеста кроз различите невладине организације, политичке партије које контролише, финасира, покушати да дестабилизује Србију и утиче на резултате избора - навео је Вулин.

То је велики безбједносни изазов за Србију, сматра он, јер читава политика великих сила своди се на то да предсједник Србије Александар Вучић мора да буде срушен или бар веома ослабљен, како би поново владали Србијом и како би одлучивали шта и гдје ће бити, шта и гдје ће се одлучивати у Србији.

Вулин оцјењује да ни Република Српска неће остати без снажних притисака из иностранства, а посебно Србија, од које ће се тражити да се одрекне Републике Српске, Косова и Метохије, слободне спољне политике, коју је изабрала, да јој и Русија и Кина буду пријатељи, баш као што је изабрала да буде на европском путу.

Рата неће бити без обзира на неодговорне изјаве из Сарајева

Поводом пријетњи ратом које стижу из Сарајева, Вулин је нагласио да рата неће, не смије и не може бити, те подсјетио да је Дејтонски мировни споразум гарант да ће БиХ бити мирна и да ће сви њени грађани живјети дуго у миру.

- Уосталом, то гарантују и велике силе потписнице, а то гарантује и Србија. Нама Србима је мир од највишег интереса. Довољно смо ратовали, довољно смо глава изгубили, бранећи своје право да постојимо, да бисмо све учинили да сачувамо мир. Знате, како се каже код нас - "за мир ћемо учинити скоро све, за слободу ћемо учинити апсолутно све".

Зато заиста не вјерујем у могућност оружаних сукоба на простору БиХ, без обзира што из Сарајева врло често добијамо неодговорне изјаве, које хушкају, пријете, које говоре да се нешто може ријешити силом. Ништа се не може ријешити силом и не вјерујем у такву могућност - истакао је Вулин.

Србима из Републике Српске треба аутоматски дати држављанство Србије

На питање какво је његово мишљење о томе да Србија омогући Србима из Републике Српске аутоматски пријем у држављанство Србије, слично као што Хрвати из БиХ добију држаљанство Хрватске, Вулин је рекао да се у потпуности залаже за то рјешење.

- Имате моју апсолутну подршку и сматрам да то треба урадити и треба омогућити. То је сада више техничка, него политичка ствар. Наравно, треба водити рачуна и размишљати о томе да нико не жели да испразни Републику Српску, нити да сви из Републике Српске само пређу у Србију или оду на неку другу страну - истакао је он.

Он је рекао да Србија жели да Република Српска буде са бројним српским народом, снажна, насељена, да може да помогне људима да остану и да живе ту гдје су се родили.