latinica  ћирилица
08/01/2022 |  11:15 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Наставити борбу - очувати Српску

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је обиљежавање Дана Републике Српске прилика да се ода почаст свима који су дали живот за њено стварање, јер се њихова жртва не смије заборавити.
Вишковић на полагању вијенаца на Споменик палим борцима ВРС -
Вишковић на полагању вијенаца на Споменик палим борцима ВРС

Вишковић је истакао да у наредном периоду слиједи тешка борба за очување Републике Српске.

- Али, свјесни и чињенице да су неки могли дати и своје животе за стварање Српске, онда нама не преостаје ништа друго него да наставимо ту њихову борбу и сачувамо Српску. Овдје живота за српски народ нема без Републике Српске, а ако смо тога свјесни онда ће нам свака жртва бити лакша - рекао је Вишковић данас у Бањалуци након полагања вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске поводом обиљежавања 9. јануара Дана Републике. 

Он је истакао да је обиљежавање Дана Републике и прилика да се изрази захвалност људима који су дали најсветије што се може дати - свој живот за Републику Српску.

- Званичници Српске морају, треба и хоће да сачувају Републику Српску јер не смијемо занемарити жртву коју су наши саборци дали за њу - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да ће Дан Републике данас бити обиљежен у свим градовима и општинама српске.

На Споменик палим борцима на гробљу Свети Пантелија данас су вијенце положили предсједник Републике Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и министри у Влади Српске, српски представници у Парламентарној скупштини БиХ, делегације Вијећа народа Републике Српске и Савеза општина и градова.

Поводом Дана Републике у Бањалуци ће данас бити уприличена додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима, те свечана академија која ће бити одржана у Спортској дворани "Борик".

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те као реаговање на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.