latinica  ћирилица
08/01/2022 |  21:55 ⇒ 09/01/2022 | 07:28 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Дан Републике Српске - празник који значи наш почетак (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила у интервјуу за РТРС да 9. јануар, као празник, није ту да би некога иритирао, већ је то празник који значи неки наш почетак.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Ми треба да будемо поносни на свој почетак, јер тај почетак се дешавао прије него што је започео рат у оквиру БиХ, тај почетак је значио да доносите политичке одлуке и одговарајуће политичке акте у оквиру институција које успостављате и устава који сте донијели као највиши правни акт ваше политичке заједнице - рекла је Цвијановић.

Нагласила је да намјера руководства Републике Српске није да било кога иритирају, али јесте да се Дан Републике обиљежи и свечано и достојанствено.

- То је дан нашег окупљања. Зашто би то некога иритирало? Наши бошњачки партнери из Федерације БиХ би били сретни и задовољни и не би били иритирани само онда када не би било Републике Српске. Док год она постоји, она њих иритира - рекла је Цвијановић.

Она је напоменула да Републику Српску не нервира БиХ, која ће бити уређена онако како је верификовано дејтонским уставом.

Цвијановић: Српска стабилна политичка заједница

Цвијановић је истакла да Српска функционише као стабилна политичка заједница, са стабилним институцијама које су у стању да извршавају обавезе према грађанима, али да истовремено показује отпорност и жилавост.

Цвијановић је истакла да је у протекле три деценије Српска имала разних искушења, али и добрих ствари, у којима су сви научили да поштују, воле и да се боре за Републику Српску и на економском и на политичком плану.

Изразила је вјеру у Републику Српску и њене грађане, те у капацитет за њено додатно изграђивање, да се политички одбрани на сваком терену.

Посљедњу политичку кризу у БиХ Цвијановићева је оцијенила као једну од криза у континуитету, наводећи да је то у суштини наставак нечега што постоји већ више деценија.

- Треба се вратити уназад и видјети шта су то тешка искушења и кризе које смо оставили иза себе и наставили да функционишемо - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је Српској било стално тешко јер су се смјењивале различите кризе, од оних на политичком терену до криза изазваних глобалном финансијском кризом, поплавама, пандемијом...

- Сазрели смо и стасали сви заједно са Републиком Српском у ових 30 година и радили заједно да се одупремо свим изазовима, јер није било лаких времена, није било времена у којима сте могли само да прођете кроз неку годину да немате озбиљне изазове. Нажалост, исцрпљујемо се политички, борећи се за позицију Републике Српске - нагласила је Цвијановић за РТРС.

Према њеним ријечима, много би било лакше и угодније институцијама да обављају свој посао када би то само "била утакмица на привредном терену", односно да је борба за више радних мјеста, више извоза, за боље макроекономске показатеље који значе бољи стварни живот грађана Српске.

Предсједница Републике Српске изразила је задовољство што Република Српска постиже добре резултате на економском терену иако је под политичким притисцима.

Цвијановић је навела да је Српска прошлу годину завршила са рекордним бројем запослених грађана, истичући да Српска има стабилне макроекономске показатеље, који су и обећавајући, али показују и да је Српска прошла на задовољавајући начин кроз тешко вријеме пандемије вируса корона.

Цвијановић је навела и да је Српска на почетку процеса враћања надлежности који ће трајати неко вријеме, истичући да процес који је почео представља изнуђено рјешење.

- Институције Републике Српске годинама уназад позивају партнере у оквиру БиХ на дијалог како би се видјело на који начин можемо смањити притисак једни са других и сами себе ослободити тешких политичких питања да би се могли бавити економијом - рекла је Цвијановић.

Додала је да се није наишло на спремност друге стране у оквиру БиХ да се позабави тим питањем, те да је Република Српска била спремна да свако питање, које је спорно, заједнички анализира и да се види шта су рјешења.

Говорећи о враћању надлежности у области здравства, Цвијановић је истакла да су бесмислене тврдње да је то рушење Устава, јер је здравство у надлежности Републике Српске.

- Ту је једна упорна замјена теза, не само везано за ову област, него и у свим другим областима које смо сада отворили и којима желимо да се бавимо, јер Република Српска брани оно што пише у Уставу - нагласила је Цвијановићева.

То је, тврди Цвијановић, Устав који је донио мир, али је то и Устав који је донио уставни и политички систем у оквиру БиХ.

- То је и Устав на основу којег смо и живјели у миру све ове године и могли да се развијамо. Могли смо и боље да није било насилних измјена у пракси оног што је Устав рекао и зато смо дошли у апсурдан раскорак оног што је институционална реалност у односу на оно што пише у Уставу - навела је Цвијановић.

Она је оцијенила да су тотално апсурдне тврдње о рушењу уставног поретка и да су намјерно продуковане како би додатно оштетиле Републику Српску када је у питању међународна јавност, те да би се направило "више ватри" на домаћем терену.

Као предсједница Републике, али и као грађанин, Цвијановић је навела да је разочарана због тога што у Народној скупштини није било јединства о питању враћања одузетих надлежности, али да није изненађена.

Навела је да ово није први пут да је изостала заједничка акција онда када је требало да се деси.

- Сигурна сам да када би Народна скупштина само три или четири пута имала јединствене ставове, свих политичких партија са сједиштем у Српској, ми бисмо кроз многа питања прошли неоштећено, без било каквих проблема. Утолико више жалим што се није постигло такво јединство, јер знам да би то било много боље за Српску - рекла је Цвијановић.

Она је додала да се другачије понашају странци када знају да имате јединствен став, а другачије када међу вама нађу пукотине.

Цвијановићева је навела да власт у Српској јесте ушла у Народну скупштину и започела одређене процедуре, али да нису гурнули у страну жељу да се разговара.